Гутерріш визнав, що ООН зробила недостатньо для переселенців в Україні.

 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш вважає недостатньою фінансову підтримку ООН переселенців із окупованого Криму та Донбасу.

 

Про це він сказав під час зустрічі з головою ВР Андрієм Парубієм, повідомляє "Укрінформ".

 

"Я можу лише просити вибачення за те, що ми, можливо, не зробили достатньо, що немає достатнього рівня солідарності на міжнародному рівні в питанні, що стосується забезпечення фінансових потреб України, яка стикається з такими проблемами", – зазначив він.

 

Парубій, зі свого боку, повідомив, що понад 20 тисяч кримських татар змушені були покинути свої домівки і переїхати в різні регіони України через анексію Росією півострова.

 

Гутерріш нагадав, що він 10 років займав посаду верховного комісара ООН з питань біженців і добре знається на проблемах, що стосуються внутрішньо переміщених осіб.

 

Він також відзначив необхідність подальшої співпраці з Україною в гуманітарній сфері.

 

Андрій Парубій під час розмови з гостем висловився за те, щоб Росію позбавили права вето при прийнятті рішень Організацією Об'єднаних Націй. "Зокрема ми переконані, що РФ повинна бути позбавлена права вето щодо питань, які стосуються України", – заявив голова ВР. Парубій нагадав, що у статуті ООН зазначено: країна має утримуватися від участі у прийнятті рішень, якщо вона виступає стороною конфлікту.

 

А під час переговорів із Президентом Петром Порошенком Антоніу Гутерріш сказав, що відчуває "особливий емоційний зв’язок з українцями". "Дуже пишаюся тим, що коли я був прем’єр-міністром Португалії, то запровадив нову міграційну політику, яка дозволила повністю легалізуватися українській громаді в Португалії", – цитує генерального секретаря прес-служба АП.

 

Гуттеріш наголосив, що українці завжди надихали його своєю культурою, освіченістю, навичками, працездатністю. "Здатність інтегруватися в португальське суспільство серед українців є абсолютно вражаючою", – сказав секретар ООН, додавши, що "ці люди створили абсолютно фантастичний імідж Україні".

 

Говорячи про реформи в Україні, Гуттеріш висловив повну підтримку дій уряду та наголосив, що ООН готова бути ще більше залученою в процеси реформування нашої країни. "Ми повністю задоволені рівнем співпраці та тим внеском, який робить Україна до системи Організації Об’єднаних Націй", – сказав генсек ООН та відзначив роль України як члена Ради безпеки для ствердження миру та стабільності в усьому світі.

 

"Україна робить дуже важливі внески в миротворчі операції, що для мене є надзвичайно приємним. Україна активно залучена як до миротворчих, безпекових, так і гуманітарних програм, таких як інклюзивний розвиток та захист прав людини", – заявив Гуттеріш.

 

Президент України Петро Порошенко натомість запевнив: незважаючи на збройну агресію Росії проти України, наша держава продовжить участь у миротворчих операціях ООН. "Хочу запевнити, що ви і далі можете твердо на нас розраховувати", – наголосив голова держави.

 

Під час переговорів на Банковій ішлося про можливість посилення залучення ООН до врегулювання ситуації на Донбасі, зокрема у гуманітарній сфері. "Українці мають право жити в мирі та процвітанні. Їхнє право на незалежність, суверенітет та територіальну цілісність має повністю дотримуватися", – сказав з цього приводу Антоніу Гутерріш.

 

Генеральний секретар ООН особливо наголосив на потребі дотримання режиму повного припинення вогню на Донбасі. Він висловив повну підтримку роботі "нормандського формату" та ОБСЄ задля пришвидшення мирного врегулювання ситуації на Донбасі. "Ситуація в Україні постійно перебуває на порядку денному ООН. Про неї ніхто не забув", – запевнив очільник ООН, пообіцявши робити все можливе задля забезпечення миру в Україні.

 

Антоніу Гуттеріш зазначив, що ООН і надалі буде продовжувати свою діяльність щодо гуманітарної допомоги постраждалим внаслідок російської агресії на сході.

 

Президент Петро Порошенко, зі свого боку, з прикрістю зауважив, що на Донбасі часто відмовляються приймати гуманітарну допомогу не лише від України, а й від конвоїв Міжнародного комітету Червоного Хреста, ООН, країн Західної Європи і США. "Але все-таки внаслідок цих узгоджених дій, завдяки ООН понад 2 млн 600 тисяч наших громадян, які постраждали внаслідок російської агресії, зараз отримують чи отримували відповідну допомогу через програми ООН", – зазначив Президент.

 

Петро Порошенко теж висловився на підтримку реформування механізмів ООН, аби внеможливити зловживання Росією правом вето. "Після анексії Криму й агресії на сході України з боку одного з постійних членів Ради безпеки ООН ми маємо абсолютно нові реалії – було зруйновано поствоєнний механізм забезпечення глобальної безпеки. Перед секретаріатом ООН і державами-членами постало непросте завдання – відновлення авторитету, відновлення дієвості, довіри та поваги до організації. І настав час, на мою думку, для рішучих, а інколи і болісних перетворень", – закликав Президент.

 

Коментуючи ініціативи Гуттеріша щодо реформування організації, Порошенко висловив сподівання, що зміни сприятимуть напрацюванню більш дієвих і продуктивних механізмів зміцнення та підтримки миру, запобігання конфліктів. "Ми розраховуємо, що реформи сприятимуть виробленню більш дієвих інструментів у питаннях миру, безпеки, з особливим наголосом на ефективних механізмах щодо попередження конфліктів, бо часто-густо ООН залишається єдиним інструментом для імплементації і реалізації цих можливостей", – додав Порошенко.

 

Президент відтак висловив упевненість, що зустріч із генеральним секретарем "стане відправною точкою для винайдення більш активної моделі участі ООН у вирішенні тих складних викликів, які постали сьогодні перед Україною".

 

10.07.2017