Порошенко: Розраховуємо на підтримку США і тверезе розуміння РФ.

 

Президент Петро Порошенко запевнив державного секретаря Сполучених Штатів Америки Рекса Тіллерсона в тому, що метою України є відновлення миру на Донбасі, а відтак офіційний Київ налаштований на виконання пунктів мінських домовленостей.

 

Про це повідомляє прес-служба АП.

 

"Ще раз наголошую – Київ не розв’язував цю війну, українських військ немає на російській території, ми цю війну не задумували, не розпочинали. Її задумували і розпочали у Москві. І тому саме у Москві зберігаються ключі від мирного врегулювання", – сказав Порошенко на спільній прес-конференції з Тіллерсоном.

 

"Понад усе ми прагнемо миру в Україні. Ми суворо дотримуємося взятих на себе зобов'язань по "мінському процесу", розраховуємо на допомогу наших партнерів зі Сполучених Штатів Америки в "нормандському форматі" і розраховуємо на тверезе розуміння цієї ситуації в Росії", – сказав голова держави.

 

Президент повідомив, що один із ключових результатів зустрічі з Тіллерсоном – "те, що ми узгодили взаємодію, алгоритм спільної роботи із метою подальшого просування "мінського процесу".

 

"Ми впевнені, що Росія має продемонструвати свою добру волю до мирного врегулювання на Донбасі. І припинить вбивства, припинить війну, припинить гібридні атаки не тільки на сході нашої держави, не тільки в Криму, а й покращить ситуацію із кіберзлочинністю, зупинить пропагандистську, торговельну, енергетичну та інші типи воєн, які є складовою російської гібридної війни", – відзначив Порошенко.

 

Голова Української держави із жалем констатував, що наразі не відчутно змін у російській поведінці. Він докладно поінформував держсекретаря США про поточну ситуацію на Донбасі, ситуацію з обмеженням з боку РФ ефективного функціонування СММ ОБСЄ.

 

Петро Порошенко наголосив: якщо Москва не хоче змарнувати шанс на врегулювання, то їй слід пристати на логіку, якої дотримуються всі інші учасники "нормандського формату": стале припинення вогню; виведення всіх російських військ із української території; припинення залякування міжнародних спостерігачів; надійний контроль з боку міжнародних сил над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону і лінії зіткнення "для того, щоб забезпечити стале припинення вогню і мир, аби припинити інфільтрацію зброї"; звільнення всіх заручників.

 

"Впевнений, що лише виконання цих – мінімальних – вимог у питанні безпеки могло б активізувати мирний процес, якому, на жаль, бракує лише політичної волі Москви", – резюмував Порошенко.

 

10.07.2017