Мосул звільнено від бойовиків «Ісламської держави».

Збройні сили Іраку взяли під контроль місто, що його три роки утримувало терористичне угруповання.

 

 

Іракський прем'єр-міністр Хейдар аль-Абаді особисто відвідав звільнений Мосул і привітав військовослужбовців із перемогою, повідомила аґенція Reuters з покликом на інформацію іракської урядової канцелярії.

 

Тим часом, за словами очевидців, в окремих районах Мосула все ще лунає стрілянина. ВПС Іраку впродовж неділі, дев’ятого липня, продовжували здійснювати бойові вильоти. Під час відвідування штаб-квартири поліції на заході Мосула прем’єр аль-Абаді поставив вимогу знищити останніх терористів, які залишаються в місті, і розпочати його розмінування.

 

Взяття Мосула, що мав ключове значення для «Ісламської держави», ознаменувало собою поворотний момент у боротьбі проти ісламістів. Перемогу іракських урядових сил уже привітали в Європейській Унії й закликали Багдад до якнайшвидшого встановлення миру і повернення до нормального життя територій, які раніше перебували в руках бойовиків.

 

«Вкрай важливо, щоб розпочався процес реінтеграції та відновлення довіри між окремими областями, і всі іракці змогли б розпочати будувати спільне майбутнє», – наголосила верховна представниця ЄУ із зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Моґеріні.

 

Нагадаємо, що Мосул – друге за величиною місто Іраку – терористичні угруповання захопили в середині 2014 року. Операція з його звільнення почалася торік у жовтні. Її підтримувала міжнародна коаліція під командуванням США, яка здійснювала повітряні удари по позиціях ісламістів, а також консультувала іракських військовиків.

10.07.2017