Порошенко подав до ВР зміни до закону про е-декларування активістів.

 

Президент України Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради проекти законів "Про внесення змін до Податкового кодексу" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги", котрі, зокрема, стосуються принципів електронного декларування для активістів.

 

Напередодні Адміністрація Президента презентувала ці проекти під час зустрічі Петра Порошенка з представниками громадських організацій, інформує прес-служба Банкової.

 

Президент підкреслив, що розраховує на підтримку цих документів парламентом у першому читанні ще на цій сесії.

 

Низку зауважень, висловлених громадськими організаціями, було враховано за результатами зустрічі. Порошенко зазначив, що зауваження та пропозиції від громадських організацій можна буде внести під час підготовки законопроекту до другого читання.

 

Зі слів Президента, у законопроектах було враховано європейський та північноамериканський досвід у питаннях діяльності громадських організацій та їхнього публічного звітування.

 

Заступник голови АПУ Шимків наголосив, що законопроектами запропонована прозорість громадських організацій і тих фізичних осіб-підприємців, котрі отримують напряму кошти донорів – міжнародну технічну допомогу. Він також підкреслив, що публічну звітність подаватимуть усі громадські організації без огляду на спеціалізацію та джерела доходів. Однак звіти стосуватимуться винятково діяльності організацій і не будуть містити інформації стосовно власності чи будь-якого майна цих організацій або їхніх посадових осіб.

 

Дмитро Шимків наголосив, що законодавча ініціатива передбачає скасування зобов’язання фізичних осіб – представників громадських організацій подавати звітність у рамках е-декларування, як передбачено законом "Про запобігання корупції".

 

Водночас, голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін розкритикував пропонований законопроект. "Редакція законопроекту, яку побачили всі присутні, була неприйнятною, оскільки запропоновані норми запроваджують додаткову форму податкового звітування для ГО і дають фіскалам повний ручний контроль за діяльністю неприбуткових організацій", – прокоментував Шабунін у своєму блозі на "Українській правді".

 

Зі слів експерта, додаткові звіти подаватимуть також експерти та спеціалісти, які залучаються громадськими організаціями та не є фізичними особами-підприємцями. "Вони змушені будуть публічно показати не тільки доходи, отримані від донорів, реципієнтів та бенефіціарів міжнародних грантів, а і всі витрати на користь третіх осіб, чого не роблять навіть чиновники в е-деклараціях. Президент фактично змушує ФОП, що співпрацює з громадською організацією, публічно звітувати про особисті витрати: від кави до медичної допомоги", – застеріг Віталій.

 

Зі слів Шабуніна, експерти запропонували команді Президента поправки, "бо вважаємо, що подавати текст законопроекту без них є неприйнятним і голосувати за нього в залі без змін є неприпустимим".

 

На думку голови Центру протидії корупції, законодавча ініціатива Президента пов'язана з потребою зняти дражливе питання напередодні саміту Україна-ЄС, запланованого на 11-12 липня. "Банкова продаватиме законопроект Президента західним партнерам як "компроміс", погоджений із громадськістю. Хоча компромісу не було", – прокоментував Шабунін.

 

Виконавчий директор громадської організації Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин висловив жаль, що активісти не отримали матеріалів завчасно, бо, відтак, на зустрічі йшлося лише про підхід змін: "відкритість НГО (всіх), скасування дискримінації за ознакою сфери діяльності". На погляд Юрчишина, "концептуально підхід правильний", хоча "диявол у деталях".

 

"Ми надіслали наші пропозиції щодо вдосконалення законопроекту, як і було домовлено на зустрічі. Що з них враховано і що ні – побачимо, коли документи з'являться на сайті парламенту. Тоді оцінимо остаточні пропозиції Президента і висловимо свою позицію від Transparency International Ukraine та продискутуємо в "Реанімаційному пакеті реформ", – прокоментував Ярослав на своїй сторінці у Facebook.

 

"За будь-яких умов, ці зміни точно ще будуть дискутуватися не лише в залі, а й в експертному середовищі", – додав представник Transparency.

 

08.07.2017