Муженко: На навчаннях "Запад-2017" РФ може закласти в Білорусі сховки зброї.

 

Начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що Росія під час військових навчань "Запад-2017" може розгорнути приховані пункти зберігання зброї та військової техніки і після завершення вишколу залишити частину військ у Білорусі.

 

Про це Муженко заявив під час спільного засідання воєнно-наукової ради ЗСУ та Національної академії наук України в Києві, інформує аґенція УНІАН.

 

"Окремим засобом нарощування бойового потенціалу Росії на кордонах із нашою державою, а також країн так званої «буферної зони», це Польща та балтійські країни, можна розцінювати проведення спільного російсько-білоруського широкомасштабного тактичного навчання «Запад-2017»", – заявив він.

 

Згідно з інформацією Генштабу, чисельність російських військ для участі у навчаннях уже зараз збільшено із задекларованих 3-х до 5 тисяч.

 

Зі слів Муженка, російське командування замовило 4 126 вагонів для перевезення матеріальних засобів і військ на територію Білорусі, що, згідно з оцінками українських фахівців, утричі перевищує потребу. "Така кількість транспорту дозволить здійснити перевезення значно більшої кількості військ. Так, для прикладу, обсяги перевезень у 2015 році сягнули всього 125 вагонів, у 2016 році – всього 50 вагонів", – підкреслив Муженко.

 

"За інформацією, яку поширюють у соціальних мережах мешканці Білорусі, в районах, що наближені до аеродромів, здійснюється відселення цивільного населення, а в їхніх помешканнях квартируються російські військовослужбовці та члени їхніх родин. Не відкидаємо, що після навчань частину військ залишать на території Білорусі", – розповів начальник Генштабу ЗСУ.

 

При цім, з його слів, існує висока ймовірність, що на час навчань будуть розгорнуті пункти прихованого зберігання озброєння, військової техніки та матеріально-технічних засобів. Це дасть змогу противнику суттєво скоротити терміни створення ударних угруповань на західному та південно-західному стратегічних напрямках.

 

"Масштаб навчань «Запад-2017» не обмежується територією Білорусі, в цей час буде, відповідно, створення угруповань також і на південному заході РФ поблизу південно-східних кордонів України, йдеться про Ростовську та Воронезьку області", – додав Муженко.

 

07.07.2017