Із липня у Польщі діють нові правила сеґрегації сміття.

 

У Польщі з липнем увійшли в життя нові принципи сеґрегації сміття. Тепер обов'язковими є не три, як було, а п'ять (чи шість) кольорових контейнерів, в тому числі на біовідходи.

 

 

Мешканці мусять їх докладно сортувати вже вдома. Це має наблизити Польщу до цілей Євросоюзу в політиці щодо відходів на 2020 р.: мінімальний рівень рециклінґу має досягти 50% відходів.

 

За новими приписами, контейнери одного типу по всій країні мають бути однакового кольору:

 

— До голубих контейнерів/мішків має потрапляти папір: картон, газети, паперові упакування чи листівки.

 

— В зелені треба вкидувати скло, в основному чисті пляшки і скляні слоїки. Приписи дозволяють ґмінам поділяти його на кольорове і безбарвне, на яке можна доставити контейнери білої барви.

 

— У жовті мають потрапляти метал і штучні матеріали, в т. ч. пластикові упакування і пляшки (спресовані), упаковки кількох матеріалів (наприклад, з молока), рекламні пакети, алюмінієві бляшанки від пива чи консерв, ковпачки тощо.

 

Бронзóві контейнери є новацією і призначені для біо — тобто органічних — відходів: сміття з кухні (лушпиння, рештки їжі) та відходів озелененння (в т. ч. листя, галуззя, трава, квіти).

 

— Останній вид контейнерів (барви яких приписи не регулюють) призначений для решти сміття — так званих змішаних відходів.

 

Хоч нові принципи рециклінґу є чинними від 1 липня, на практиці ґміни мають право впроваджувати їх лиш після закінчення терміну чинних угод на вивезення сміття. В Кракові, наприклад,  нічого не зміниться до березня майбутнього року, а у Варшаві — до кінця 2018 року. До кінця 2017-го всі контейнери мають бути відповідним чином означені, а до 20 червня 2022 року вони мають стати вказаних кольорів.

 

Парадоксальним у нових правилах, зазначає Gazeta Wyborcza, є те, що вони окреслюють обов'язки мешканців, але не фірм, що займаються вивезенням сміття: акуратно посортоване вдома сміття з високою ймовірністю може бути перемішаним уже на етапі перевантаження його з контейнерів у сміттєзбиральну машину.

 

06.07.2017