У Винниках з’явилась перша в Україні вулиця Патріарха УАПЦ Димитрія.

 

29 червня депутати Винниківської міської ради ухвалили рішення про найменування вулиці на честь Патріарха УАПЦ Димитрія, інформує сайт УАПЦ.

 

«З метою вшанування та збереження пам’яті видатних жителів міста, що жили та працювали у Винниках, беручи до уваги рекомендації комісії з питань розвитку міста, зовнішньоекономічної діяльності та гуманітарної політики, керуючись ст. 37 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Винниківська міська рада вирішила:

 

1. Проїзд, який сполучає вулиці Шевченка та Пушкіна, іменувати вулицею Димитрія Патріарха та культурній споруді Релігійної громади УАПЦ парафії рівноапостольного князя Володимира Великого у м. Винники Личаківського району м. Львова присвоїти поштову адресу Патріарха Димитрія, 2-а.

 

ВКП «Добробут» у місячний термін має виготовити та встановити таблиці з назвою вулиці», – ідеться в повідомленні.

 

Винники стали першим містом в Україні, що вшанувало пам'ять Патріарха Димитрія (Яреми) найменуванням вулиці. Львівська міська рада 10 років не реагує на аналогічне звернення духовенства та мирян, зазначили в прес-службі УАПЦ.

 

Парафія св. Володимира теж має дотичність до Патріарха Димитрія, оскільки чин освячення місця під спорудження храму він очолював як о. Володимир Ярема, а надкупольні хрести вже як Патріарх УАПЦ Димитрій.

 

У храмі Воскресіння Господнього м. Винники також частково збережені розписи, які о. Володимир Ярема виконав, будучи ще священиком.

 

1989 року разом з о. Іваном Пашулею майбутній патріарх проголосив вихід Петропавлівської парафії м. Львова з-під юрисдикції Московського патріархату і перехід під омофор митрополита Мстислава (Скрипника), первоієрарха УАПЦ в США.

 

Став ініціатором і активним учасником проведення Помісного собору 6 червня 1990 року, на якому ухвалено статут УАПЦ й обрано її патріарха – Мстислава.

 

У серпні 1993 року за рішенням єпископату прийняв чернечий постриг з іменем Димитрій. 5 вересня того ж року висвячений на єпископа Переяславського і Січеславського, а 7 вересня Другий помісний собор обрав його патріархом Київським і всієї України (УАПЦ). 14 жовтня у церкві Спаса на Берестові відбулася інтронізація.

 

У своєму передсмертному Заповіті Патріарх Димитрій закликав вірних УАПЦ визнати над собою юрисдикцію Митрополита УАПЦ в діаспорі та УПЦ в США Костянтина (Багана) та продовжити працю над творенням єдиної Помісної Української Православної Церкви в канонічній єдності зі Вселенським Патріархом.

 

Помер Патріарх Київський і всієї України Димитрій 25 лютого 2000 року, похований поруч із мурами рідного храму Святих апостолів Петра і Павла на вул. Личаківській у Львові.

03.07.2017