ОБСЄ залишилася без генсека через Росію.

 

Члени Організації так і не змогли домовитися щодо кількох кадрових призначень.

 

 

Попереднім генеральним секретарем Організації з безпеки й співпраці в Європі був італійський дипломат Ламберто Заньєр (Lamberto Zannier).  Термін його повноважень завершився 30 червня – подає радіо Deutsche Welle.

 

Нового керівника Організації поки що не затверджено, оскільки представники 57-ми країн – членів ОБСЄ не змогли досягти згоди щодо пакету призначень на низку керівних посад. Найбільше спротиву щодо призначення нових кандидатур чинила делегація Росії. «Ситуація, що склалася, свідчить про глибокий розкол в організації», – заявив Заньєр.

 

Окрім поста генерального секретаря, залишаються вакантними позиції керівника Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, верховного комісара у справах національних меншин і представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

 

Чергова можливість для вирішення кадрових питань видасться під час зустрічі міністрів закордонних справ країн – членів ОБСЄ 11 липня у Відні. Найбільш вірогідним наступником Заньєра на посаді генсека ОБСЄ є колишній постійний представник Швейцарії при цій організації Томас Ґремінґер (Thomas Greminger). Його кандидатуру готова підтримати абсолютна більшість з 57-ми членів організації.

02.07.2017