Комітет сенату США у справах збройних сил схвалив проект військового бюджету, одним із положень якого  є заборона Пентагону використовувати продукцію компанії Kaspersky Lab на своїх комп'ютерах у зв'язку з висловленими Вашингтоном побоюваннями, що вона може бути пов'язана з російським урядом.

 

Відповідну поправку у проект бюджету оборонного відомства США внесла сенатор-демократ Джин Шахін. У своїй заяві вона зазначила, що «зв'язки між "Лабораторією Касперського" і Кремлем дуже насторожують». Шахін зазначила, що існує консенсус між Конгресом США і Білим домом, що російській компанії не можна довірити захист критичної інфраструктури, особливоі комп'ютерних систем, життєво важливих для безпеки держави».

 

Євґеній Касперський, засновник «Лабораторії Касперського»

 

Портал NBC News повідомив, що у вівторок агенти ФБР провели розмови із щонайменше дюжиною співробітників російської фірми Kaspersky Lab як на західному, так і на східному побережжі США. Принагідно NBC News нагадали, що засновник компанії Євґеній Касперський в 1987 році закінчив 4-й (технічний) факультет Вищої школи КДБ (в даний час факультет відомий як Інститут криптографії, зв'язку та інформатики Академії ФСБ Росії).

 

У середу, 28 червня, «Лабораторія Касперського» у своїй заяві підтвердила, що аґенти ФБР мали «короткі контакти зі співробітниками компанії». В самому ФБР ситуацію ніяк не коментували.

 

Минулого місяця під час слухань у Конгресі сенатор Марко Рубіо запитав керівників шести спецслужб, у т. ч. АНБ, ЦРУ і ФБР, чи вони добре чулися б, якби їхні агентства користувалися програмами «Лабораторії Касперського». Відповіддю було одностайне «ні», однак своїх побоювань вони не уточнили.

 

Поки не зрозуміло, чи пов'язано увагу спецслужб і законодавців до «Лабораторії Касперського» з підозрами про втручання Росії у президентські вибори в США в листопаді 2016 року. Як виявилося в ході розслідування цього втручання, Майкл Флін, короткочасний радник із національної безпеки президента Дональда Трампа (22.01.2017—13.02.2017) приховав, що отримував кошти від росіян, у т.ч. і $11 тис. від Kaspersky Lab за участь у конференції цієї фірми.

30.06.2017