Комітет Сенату США зі збройних сил схвалив надання Україні летальної зброї.

 Також Комітет закликав до вжиття нових заходів із протидії ворожим діям Росії за кордоном.

 

 

Серед заходів, які пропонують у законопроекті, котрий схвалив очолюваний другом України сенатором-республіканцем від штату Арізона Джоном Маккейном Комітет зі збройних сил, передбачено, зокрема, розпочати розробку ракети середньої дальності, виділити кошти на підтримку союзників у Європі, а також виділити Україні допомогу в сфері безпеки на суму $500 мільйонів для боротьби з проросійськими сепаратистами. Власне ця допомога й включає в себе постачання летальної зброї. Про це повідомляє видання The Washington Post з покликом на підсумковий документ, оприлюднений Сенатським комітетом.

 

Окрім того, як зазначено в документі: «Серед цих заходів – розробка нової програми створення наступальної ракетної зброї наземного базування, заборона на використання Пентагоном програмного забезпечення російських компаній і вимога про те, щоби Пентагон звітував перед законодавцями про російську гібридну війну». Законопроект також пролонґує чинну заборону на пряму співпрацю Пентагону з російськими військовиками, запроваджену після анексії Криму в 2014 році.

 

На Європейську ініціативу стримування – проект Пентагону, націлений на зміцнення безпеки на східному фланзі Європи – схвалений Комітетом законопроект передбачає виділити $4,6 млрд. Близько $100 млн з цієї суми підуть на підтримку спільної програми, в рамках якої Пентагон допомагає країнам Балтії «зміцнити свою обороноздатність і наростити потенціал для стримування російської агресії».

 

Цій ініціативі передували висновки високопоставлених представників американської розвідки про те, що російська влада намагалася вплинути на президентські вибори в США на користь президента Дональда Трампа. Комітет вказав на ці зусилля як на одну з причин своєї жорсткої позиції щодо Москви.

29.06.2017