Шотландія відклала підготовку референдуму про незалежність.

До цього питання місцеві політики вирішили повернутися після проведення перемовин щодо Brexit’у між Лондоном і Брюсселем.

 

 

Про те, що Шотландія тимчасово відмовилася від підготовки другого референдуму про незалежність країни від Великої Британії, повідомила керівниця шотландського уряду Нікола Стерджен. Виступаючи у вівторок, 27 червня, перед депутатами шотландського парламенту в Единбурзі, вона заявила, що питання про проведення референдуму слід вирішувати після того, як стане зрозумілим, на яких умовах Об’єднане Королівство виходить з Європейської Унії. Таким чином, до цієї теми в Шотландії можуть повернутися не раніше осені 2018 року – повідомило видання The Guardian.

 

Як зазначають британські експерти, рішення Стерджен, можливо, пов'язано з нищівною поразкою Шотландської національної партії (The Scottish National Party – SNP), представником котрої вона є, на недавніх позачергових парламентських виборах у Великій Британії. Шотландські націоналісти втратили 21 із 56-ти мандатів у парламенті країни.

 

Нагадаємо, що під час першого референдуму, проведеного восени 2014 року, 55 відсотків виборців не підтримали ідею незалежності Шотландії. У той же час більшість шотландців виступило проти виходу Великобританії з ЄУ. Тому після оголошення результатів референдуму в червні 2016 року Стерджен заявила, що може бути організований другий референдум про незалежність Шотландії, і провела перемовини в Брюсселі про можливість надати її країні місце Великої Британії в Унії.

28.06.2017