Президента Бразилії звинуватили в корумпованості.

Якщо провину буде доведено, то в країні може відбутися вдруге за один рік процедура імпічменту.

 

 

Президент Бразилії Мішел Темер (Michel Temer) звинувачується в отриманні хабара на велику суму. Як повідомило бразильське видання Estadão, в понеділок, 26 червня, генпрокурор країни Родріґо Жанот подав позов до Верховного суду Бразилії.

 

У позовній заяві стверджується, що з березня до квітня цього року президент «за попередньою змовою отримав для себе через посередника Родріґу Рошу Лоуреса незаконні блага на суму 500 тисяч реалів (152 тисячі доларів), надані Жоеслі Мендонсою Батістою, президентом компанії J & F Investimentos SA». Ця компанія володіє концерном JBS SA – найбільшим підприємством м'ясної промисловості в світі. Відтак судді Верховного суду повинні вирішити, чи може справа бути передана до парламенту країни.

 

Рішення про притягнення Темера до кримінальної відповідальності ухвалюватиме нижня палата парламенту. За відповідне рішення повинні проголосувати не менше двох третин депутатів. У цьому разі Темера буде відсторонено від посади на 180 днів.

 

Виконувачем обов'язків глави держави на цей час стане спікер нижньої палати Родріґо Майя, союзник Темера. Якщо протягом 180 днів з моменту відсторонення Темера з посади його визнають винним, він втратить свою посаду. Якщо ж судді не зможуть винести вирок за цей час або виправдають його, Темер повернеться в президентське крісло.

 

Нагадаємо, що з 1 січня 2011 року Мішел Темер обіймав посаду віце-президента Бразилії (за президентки Ділми Русеф). 31 серпня 2016 внаслідок оголошення сенатом Бразилії імпічменту Ділмі Русеф, він став виконувачем обов'язків президента Бразилії. Нині рейтинг його довіри, згідно з опитуваннями, не перевищує семи відсотків.

27.06.2017