Україна подала апеляцію на рішення суду щодо "боргу Януковича".

 

Міністерство фінансів України від імені України подало до англійського Апеляційного суду документи для ініціювання апеляційного оскарження рішення англійського суду, прийнятого 29 березня 2017 року суддею Блером у судовому процесі стосовно єврооблігацій на суму 3 млрд доларів США (ідеться про так званий "російський борг").

 

Про це йдеться у повідомленні Мінфіну.

 

Слухання апеляції попередньо призначено на другу половину січня 2018 року.

 

"Україна впевнена в аргументах апеляції та у своїй сильній позиції в Апеляційному суді", — зазначено у нотатці міністерства.

 

Аґенція "Інтерфакс-Україна" нагадує: 26 травня Високий суд Лондона відклав винесення вердикту за заявою України, яка просить продовжити призупинення виконання судового рішення від 29 березня у спорі з РФ щодо єврооблігацій на $3 млрд до завершення розгляду апеляційної скарги.

 

Україна в грудні 2015 року допустила дефолт за євробондами, викупленими Росією в грудні 2013 року ($3 млрд — сам випуск та $75 млн — останній купонний платіж). Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних із комерційними кредиторами умовах, Росія відмовилася обговорювати цей варіант, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг малисьмо погасити до 1 січня 2016 року. Однак у грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування заборгованості й до 1 січня 2016 року не здійснила платіж.

 

17 лютого 2016 року міністерство фінансів РФ подало до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями.

 

Україна вибудовувала свій захист, вказуючи на політичний тиск РФ із метою не допустити підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС і на порушення внутрішніх українських процедур під час випуску єврооблігацій. Ще одна група заперечень базувалася на концепції контрзаходів з міжнародного публічного права. Аргумент України полягав у тому, що доки Росія не виконує своїх міжнародно-правових зобов'язань щодо України, Україна має право вживати пропорційні контрзаходи у вигляді, зокрема, припинення виконання своїх зобов'язань щодо позики.

 

Крім офіційно представлених чотирьох заперечень, Україна також повідомила про наявність поважних причин, щоб розглядати справу в звичайному порядку, оскільки позов є способом тиску на країну, що передбачає військову окупацію, пошкодження майна, незаконну експлуатацію активів і значні людські втрати. Україна зазначила, що ці питання мають бути розглянуті дуже детально і в публічній площині.

 

Однак Високий суд Лондона 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд позову про євробонди на $3 млрд, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись із наявністю в неї зобов'язань щодо єврооблігацій. Суд визнав, що транзакція є стандартною борговою операцією, хоча і здійсненою за незвичайних умов.

 

Водночас у рішенні суду зазначалося, що деякі визначення, що містяться в ньому, потребують уточнення, є багато важливих питань, з якими суд має розібратися.

 

24.06.2017