Емманюель Макрон дав перше програмне інтерв'ю.

 

Позиція щодо України буде визначатися після першої зустрічі в нормандському форматі.

 

 

Нині опубліковано інтерв'ю президента Франції, яке він дав восьми провідним газетам Європи. Серед інших були і питання про Путіна та про Україну.

 

У відповіді на питання про можливість "щирого діалогу" з Путіним відчувається вплив розмов під час візиту російського президента у Францію відразу після перемоги Макрона. Французький президент фактично переповідає Путінову версію своєї мотивації: зрозуміла Макрону відбудова Великої Росії і теж зрозуміла йому боротьба з тероризмом:

 

«Коли я кажу про щирий діалог з Владіміром Путіним, то не стверджую, що він породить чудо. Що мотивує Путіна? Відбудова сильної російської колективної свідомості, щоби втримати спільність країни. Росія сама є жертвою тероризму. Це є один із мотивів, якими він керується — також і в Сирії. Не думаю, щоб Путін плекав дружбу з Башар аль-Асадом. Він має дві манії: уникнути занепаду держави і подолати тероризм. Тому в справі Сирії можна говорити про існування збіжності. Тривалий час нас блокувала особа аль-Асада. Але аль-Асад не є нашим ворогом, він є ворогом сирійського народу.

 

Метою Путіна є відбудова Великої Росії, бо думає, що це є умовою виживання його країни. А чи прагне він нашого ослаблення або нашого зникнення? Не думаю. Путін має свій спосіб інтерпретації світу. Він вважає, що Сирія є для нього фундаментальним питанням сусідства. Що можна зробити? Успішно працювати разом у справі Сирії, щоб воювати з тероризмом і досягти реального виходу з кризи. Я думаю, що це можливо. Але я буду й далі вимогливим співрозмовником в питанні індивідуальних свобод і засадничих прав».

 

Щодо українського питання Макрон продемонстрував дещо неочікувану стриманість:

 

«І, нарешті, є українське питання — тут я почекаю на першу зустріч в нормандському форматі, щоб мати можливість зайняти прецизійну позицію. Ясно одне — ми маємо обов'язок захистити Європу та її союзників у реґіоні. В цій справі не повинні ні в чому поступатися».

 

Повністю інтерв'ю можна прочитати тут: "Президент Mакрон : Європа не супермаркет"

 

 

 

22.06.2017