ВР схвалила закон про Конституційний суд у першому читанні.

 

Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект закону про Конституційний суд України (№6427-д).

 

Як повідомляє УНІАН, за це рішення проголосував 231 народний депутат.

 

Під час обговорення законопроекту низка депутатів, зокрема від фракцій "Радикальної партії", "Батьківщини", "Самопомочі" та "Опозиційного блоку", висловлювалися як проти окремих положень законопроекту, так і проти пропозиції щодо ухвалення законопроекту в цілому ще у п'ятницю. А депутат від "Батьківщини" Сергій Власенко висловив думку, що законопроект посилює вплив Президента на формування КС.

 

Також деякі депутати висловлювали обурення наявністю в документі положень щодо процедури обрання омбудсмена, які, на їхню думку, взагалі не стосуються законопроекту.

 

Так, законопроектом встановлюється, що cклад суду становить 18 суддів. Президент України, Верховна Рада та з'їзд суддів України призначають по шість суддів КС.

 

Відбір кандидатур щодо осіб, яких призначає Президент, здійснює сворена главою держави конкурсна комісія. Підготовку питання щодо розгляду на конкурсних засадах кандидатур на посаду судді КС у Верховній Раді робить комітет, до предмета відання якого належать питання правового статусу Конституційного суду України; для З'їзду суддів це Рада суддів України.

 

Суддю КС призначають на 9 років без права бути призначеним повторно.

 

Законопроект визначає і низку підстав для звільнення з посади судді КС. Водночас, суддю без згоди КС не може бути затримано або утримувано під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину. 

 

Законопроектом передбачено, що у складі КСУ діють велика палата, два сенати та шість колегій.

 

Велика палата діє у складі всіх суддів Конституційного суду. Вона розглядає питання, зокрема, щодо відповідності Конституції України (конституційності) законів України та інших правових актів Верховної Ради, актів президента, уряду, а також правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

 

Сенат діє у складі дев’яти суддів Конституційного суду і розглядає питання щодо відповідності Конституції законів України (їх окремих положень) за конституційними скаргами.

 

Колегія діє у складі трьох суддів Конституційного суду. До її повноважень належить вирішення питань щодо відкриття конституційного провадження у справі за конституційним поданням, конституційним зверненням, конституційною скаргою.

 

У прикінцевих положеннях законопроекту пропонується внести зміни до регламенту парламенту, де встановити, що рішення про призначення на посаду та звільнення з посади Уповноваженого ВР з прав людини приймає парламент відкритим голосуванням більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу ВР (нині голосування відбувається таємно шляхом голосування бюлетенями).

 

22.06.2017