Антикорупційна прокуратура вимагає зняти недоторканність із "бурштинових" депутатів.

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до Генеральної прокуратури України матеріали для офіційного подання на зняття депутатської недоторканності з народних депутатів Борислава Розенблата (БПП) і Максима Полякова ("Народний фронт"), яких антикорупційні відомства підозрюють у причетності до корупції на бурштиновому бізнесі.

 

Про це заявив на брифінгу директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, повідомляє "Укрінформ".

 

"Внаслідок розслідування ми спільно з САП підготували для ГПУ подання про зняття депутатської недоторканності з Розенблата і Полякова. Сподіваємося, що Генпрокурор оперативно відреагує на ці листи і направить подання до парламенту, бо у нас є ще небагато часу до кінця роботи парламентської сесії", – сказав Ситник.

 

Зі слів директора НАБУ, в рамках розслідування цієї кримінальної справи підготовлено шість підозр: двом народним депутатам, двом охоронцям депутата Розенблата, одному помічнику депутата Полякова, а також голові секретаріату міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатський контроль".

 

Зі слів керівника Антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, Поляков і Розенблат з метою отримання неправомірної вигоди від представника компанії-нерезидента, зацікавленої у видобутку бурштину в Україні, скористалася правом законодавчої ініціативи з метою "протягти через парламент" низку змін до законопроектів, які мають покращити умови господарювання для підприємства-замовника при видобутку бурштину і його реалізації.

 

Також, згідно з даними САП, ці депутати запропонували свій вплив на осіб, уповноважених на виконання функції держави, зокрема у Держлісагентстві, для прийняття належних рішень, інформує УНІАН.

 

Слідство встановило, що тандем депутатів таки вніс проекти про зменшення рентної плати за видобуток бурштину з 25% до 5%, звільнення від оподаткування до 2020 року підприємств, які завозять техніку для видобутку бурштину тощо.

 

 

Холодницький повідомив, що народний депутат від БПП Борислав Розенблат був особисто присутній у київському ресторані, коли його охоронцеві намагалися передати хабар.

 

"Розенблат, на думку слідства, вирішив, скажімо так, взяти участь у видобутку й експорті бурштину, у зв’язку з чим сам звернувся до представника фірми-нерезидента з проханням, більш схожим на вимогу, в організації спільного бізнес-проекту, в якому взяв на себе зобов’язання вирішувати питання з низкою державних служб та органів. При цьому бурштин, згідно із задумом, мав вивозитися з України за заниженими цінами, а частина дійсного прибутку мали б приходити на рахунки компанії, яка розташована у США, і, за наполяганням Розенблата, співвласником якої стала його рідна сестра", – сказав керівник САП.

 

Згідно з інформацією Холодницького, загальна сума хабара по цьому епізоду становила 285 тис. доларів, "з яких 85 тис. було передано охоронцем, який також рахувався помічником-консультантом народного депутата, а при передачі власне 200 тис. доларів і відбулося вчорашнє затримання".

 

Артем Ситник поінформував, що НАБУ скористалося під час розслідування допомогою ФБР США, а також використало роботу офіцерів бюро "під прикриттям". На жаль, Ситник відмовився детальніше розповісти про ці детективні "штучки".

 

Водночас директор НАБУ дав журналістам зрозуміти, що дії вказаних осіб були спрямовані, зокрема, на відстеження роботи компанії-нерезидента "Фуджейра", яка була створена у США і зареєстрована на сестру Розенблата для проведення оборудок із бурштином.

 

20.06.2017