У міськраді анонсували запровадження сортування сміття ще на контейнерних майданчиках.

 

Сміттєві контейнери Львова поділять за типами відходів: для органіки (мокрі відходи), сухого сміття, скла й інших відходів, розповів директор департаменту з питань поводження з відходами Іван Рудницький, повідомляє прес-служба Львівської міськради.

 

Сортування розпочинатимуть на тих майданчиках, що будуть порожні. До кінця тижня на контейнерах таких майданчиків з’являться відповідні наліпки.

 

«Стратегічно у Львові кожен день продукують приблизно 500 тонн сміття. На жаль, вивозити можемо близько 100 тонн по полігонах Львівської області, 100 тонн за межі області. У результаті 300 тонн залишаються невивезеними. Так, близько 9 тис. тонн зосереджено як на майданчиках, так і на базах перевізників. Це близько 900 машин, котрі потрібно вишикувати в одну лінію і кудись вивезти. Нема виходу – мусимо придумати альтернативу. Давайте використовувати досвід, який є в світі», – зазначив директор департаменту з питань поводження з відходами Іван Рудницький.

 

«Для початку поділимо сміття на два види. Одне – мокре сміття. Друге – сухе сміття. Мокре – це зіпсовані продукти, лушпиння – те, що гниє і дає неприємний запах. Це викидаємо в контейнер, де пише "Органіка" або "Вологе сміття".

 

На іншому контейнері писатиме "Сухе сміття" чи "Інші відходи". В дужках буде розшифровано: "Папір", "Пластик", "Пляшка". Ідеально, якби мокре сміття ми пакували в паперовий пакет. Бо на полігоні він розкладеться і не буде таких великих проблем. Ми зможемо половину обсягу сміття, яке продукує Львів, захоронити на полігонах Львівської області.

 

Друга частина – сухі, інші відходи. Тут є прогрес: люди навчилися пластик кидати в окремі ящики. Просимо, щоб пет-пляшку, пластик ви скидали в ті ящики, які встановлені майже у всьому місті. А значну частину ми ще закупимо. Вони будуть з ґратками – буде видно, що це пластик. Перед викиданням пластик бажано стиснути і тоді закрутити кришечкою.

 

Третій ящик – "скло". Це пляшки, скляні банки – все скидаємо в один ящик. З часом навчимося сортувати скло на зелене, прозоре, коричневе.

 

Останній, четвертий ящик – всі відходи, які не чути, які не смердять. Якщо з тим впораємося – такої жахливої ситуації у Львові більше не буде», – повідомив Іван Рудницький.

19.06.2017