Порошенко відбув до Трампа.

 

Президент України Петро Порошенко відбув із візитом до Сполучених Штатів Америки.

 

Про це повідомив речник голови держави Святослав Цеголко на своїй сторінці у twitter.

 

З його слів, візит має статус робочого.

 

Нагадаємо, минулого тижня міністр закордонних справ України Павло Клімкін підтвердив інформацію про те, що Петро Порошенко до кінця червня здійснить візит до Вашингтона, під час котрого відбуде переговори із Дональдом Трампом.

 

"Відомо те, що зустріч відбудеться. Звичайно, ми її готуємо. Я про неї кажу. Маємо потримати інтригу. Я ж не можу у свого друга, [прес-секретаря Президента] Святослава Цеголка, забрати роботу. Він зробить відповідне оголошення найближчим часом, звичайно, синхронно з нашими американськими друзями", – заявив Клімкін.

 

При цім він додав, що сторони тривалий час працювали "над змістовною частиною зустрічі". "Ми прекрасно розуміємо основні питання. Головні питання – це те, що ми можемо зробити зі всіма нашими друзями, з американськими друзями, і з Європейським Союзом, і з "Великою сімкою", щоб тиснути на Росію для того, щоб виконати мінські домовленості, яким чином ми будемо тримати наш фронт щодо окупованого Криму. І що ми можемо зробити для того, щоб врешті-решт міжнародна спільнота мала доступ до окупованого Криму", – заявив голова зовнішньополітичного відомства.

 

"Ті візити, які були останнім часом, спілкування Президента України з президентом Сполучених Штатів – було дві телефонні розмови, дуже змістовні телефонні розмови, – вони мають зараз кульмінацію в тому, що ми будемо працювати над тим, щоб погодити логіку нашої спільної взаємодії. Логіку нашої спільної взаємодії щодо тиску на Росію, оскільки президент Трамп вже мав зустріч з європейськими лідерами, це, зокрема, зустріч "Великої сімки", це зустріч НАТО", – сказав Клімкін.

 

"Там були ухвалені рішення щодо координації. Тому зараз можемо працювати. І, звичайно, я казав, нам перед цією зустріччю [Порошенка з Трампом] було важливо домовитись з нашими американськими партнерами щодо їхнього формату ангажування – чи буде це паралельний формат, чи буде це формат взаємодії на певних рівнях з "нормандським форматом" – тому ця робота теж була важливою", – зазначив Клімкін.

 

Він наголосив, що двостороння взаємодія зі США є для України дуже важливою. "І це допомога українським реформам. Те, що в нас є поліція, – це завдяки нашим американським друзям. Те, що в нас є система боротьби з корупцією, – це теж багато в чому завдяки їм", – сказав Клімкін.

 

"Маємо іти далі. І звичайно, не можу оминути безпекової співпраці. Без безпекової взаємодії ми не можемо собі уявити будь-якої серйозної розмови. Там чекаємо на деякі важливі рішення", – додав міністр.

 

Відповідаючи на питання журналістів, Клімкін поінформував, що зустріч Порошенка з Трампом відбудеться до того, як президенти США і РФ побачаться на полях саміту "Великої двадцятки" у Німеччині, котрий триватиме 7–8 липня. Втім, міністр відкидає можливість, що російський та американський лідери можуть погодити питання, які потім нав'язуватимуть Україні для виконання. "Звичайно, емоційно це для нас важливо з точки зору сприйняття [хто з Трампом зустрінеться першим], оскільки в мене іноді питають журналісти: а що, якщо Трамп зустрінеться спочатку з Путіним, чи не погодять чогось, що буде потім якимось чином нав'язано Україні? Я однозначно кажу: 100% ні", – підсумував Клімкін.

 

 

19.06.2017