Мінгареллі докоряє владі за відсутність нового складу ЦВК та закону про вибори.

 

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Г'ю Мінгареллі закликав українську владу реформувати виборче законодавство і призначити нових членів Центральної виборчої комісії.

 

Про це Мінгареллі заявив під час свого виступу на VII Національному експертному форумі, повідомляє "Укрінформ".

 

"Треба сприяти оновленню політичного класу, і молоді прогресивні люди не лише в парламенті, а й у громадянському суспільстві можуть взяти на себе головну роль. Для цього їм треба створити умови, але щоб це відбулося, потрібні новий закон про вибори і нова Центральна виборча комісія. З незрозумілих для мене причин ці реформи повністю зупинені. Коли ж ми отримаємо новий закон про вибори і призначення нових членів ЦВК?" – звернувся Мінгареллі.

 

Пан посол наголосив, що стабільність політичної системи багато в чому залежить від довіри громадян до обраних політиків і державних службовців. "І в даному сенсі можна багато зробити дуже швидко", – певен посол ЄС.

 

Г'ю Мінгареллі також констатував, що у Верховній Раді України є чимало людей, які не лише не сприяють реформуванню країни, а навпаки – блокують зміни, захищаючи власні інтереси.

 

"Європейський Союз мобілізує багато ресурсів, щоб допомогти реструктуризації міністерств, формуванню нової політики і забезпеченню її впровадження. І тут м'яч на боці парламенту, тому що багато нових законопроектів застрягли в парламентських комітетах. Коли ми намагаємося перевірити гармонізацію українського законодавства з ЄС, то розуміємо, що у галузевих міністерствах законопроекти вже створено, вони зареєстровані у [Верховній] Раді, але голова комітету Ради вирішив далі не рухатися з цими законами, тому що в нього є власні інтереси і він не хоче сприяти реформам. Це є головна проблема для України", – сказав Мінгареллі.

 

Посол ЄС зауважив, що, певна річ, він не може давати порад, як із цим боротися, але продовжуватиме говорити про це публічно, тому що "в Раді є багато людей, які там не для того, щоб створювати модернізацію, а просто для того, щоб захищати власні інтереси і блокувати процес реформ". "Українці мають про це знати", – наголосив Мінгареллі.

 

Голова представництва зазначив, що ЄС надає голові Верховної Ради Андрієві Парубію цілу низку експертів для консультування стосовно того, як підвищити ефективність роботи парламенту, а місією Пета Кокса сформульовано цілу низку рекомендацій щодо цього. "Але, крім технічного виміру, є також політична воля. Якщо її немає, тому що в Раді деякі люди перебувають, щоб захищати власні інтереси, то уряду дуже важко сприяти реформам у країні", – констатував посол ЄС.

 

15.06.2017