Ірландія має нового прем'єра.

Депутати ірландського парламенту затвердили на цій посаді кандидатуру лідера партії «Фіне Ґ​ел» (Fine Gael) Лео Варадкара (Leo Varadkar).

 

                                                         Лео Варадкар

 

38-річний Лео Варадкар став наймолодшим прем'єром в історії Ірландії. Окрім того, політик став першим лідером країни, котрий відкрито оголосив про свою гомосексуальність, і першим прем'єром Ірландії індійського походження. За призначення його очільником уряду проголосувало 57 депутатів, 50 – виступили проти і 45 – утрималися, – повідомило радіо ВВС.

 

«Мене обрали, щоб урядувати, але я обіцяю служити. Мій уряд не буде ні лівим, ні правим, тому що ці застарілі поняття не справляються з політичними викликами сьогоднішнього дня. Мета мого уряду – побудувати республіку можливостей. Якщо моє обрання сьогодні щось означає, то це те, що республіка вільна від забобонів», – заявив Варадкар, виступаючи перед парламентом.

 

Після цього він вирушив до резиденції президента Ірландії Майкла Гіґґінса, з рук якого отримав атрибут виконавчої влади – офісну печатку.

 

«Як наймолодший прем'єр країни, він говоритиме за нове покоління народу Ірландії. Він представляє сучасну і різноманітну Ірландію і відповідає за неї як ніхто інший», – так охарактеризував нового прем’єра його попередник Енда Кенні. Останній подав до демісії під тиском опозиції. Йому, зокрема, закидали нездатність врегулювати великий корупційний скандал в поліції, діяльність якої контролює уряд. 

 

Другого червня Варадкар здобув перемогу на внутрішньопартійних виборах, отримавши 60% голосів і випередивши свого головного конкурента Саймона Ковенея.

 

Варадкар народився в родині ірландської медсестри і лікаря з Індії. Батько нового прем'єра переїхав до Ірландії щойно в 1970-х роках, коли цю країну вважали однією з найконсервативніших у Європі. 2015 року, коли в Ірландії проходив референдум щодо легалізації одностатевих шлюбів, Варадкар оголосив, що він гей. До 1993 року гомосексуальність в країні була поза законом.

14.06.2017