Кабмін затвердив стратегію підвищення безпеки на дорогах.

 

Кабінет Міністрів України затвердив стратегію підвищення рівня безпеки на дорогах на 2018-2020 роки, задекларувавши намір удвічі скоротити смертність на дорогах.

 

Про це повідомляє аґенція УНІАН.

 

"Спільно з «Укравтодором» ми розробили план дій, який ґрунтується на Стратегії безпеки руху – 2020. Сюди входять інженерні стандарти – стандарти проектування будівництва і безпеки на дорогах, порятунок – швидка медична допомога після аварії, правоохоронний контроль – контроль швидкості, технічного стану транспортного засобу, навчання – формування поведінки водіїв і пішоходів. До 2020 року ми маємо мінімум на 50% скоротити смертність на дорогах", – сказав міністр інфраструктури Володимир Омелян, відрекомендовуючи постанову на засіданні уряду.

 

З його слів, смертність на дорогах в Україні залишається найвищою серед європейських країн. "У 2016 році ми маємо 3,5 тис. смертей на дорогах, збитки економіки – 4 млрд грн, а це 1,5%-2% ВВП країни. Ця статистика трохи краща, ніж у 2015 році, коли було близько 5 тис. смертей", – сказав Омелян.

 

Також міністр зазначив, що "Укравтодор" має намір за три роки побудувати низку об'єктів трафікової інфраструктури, котрі ґарантуватимуть безпеку руху. "Для зменшення аварійності на дорогах «Укравтодор» пропонує будівництво мінімум 500 кільцевих транспортних розв'язок замість сьогоднішніх нерегульованих перехресть. Оновлення технічних стандартів для будівництва доріг, облаштування мінімум 1000 наземних пішохідних переходів, впровадження інтелектуальних транспортних систем. Також будівництво об'їзних доріг населених пунктів", – сказав Омелян.

 

Зі слів міністра, стратеґія передбачає створення координаційного органу з дорожньої безпеки. "Ми пропонуємо створити координаційний орган з дорожньої безпеки і просимо, щоб його головою став прем'єр-міністр України. Цей орган об'єднає державні органи, які залучені в систему безпеки на дорогах", – зазначив Омелян.

 

Також, представляючи постанову, виконувач обов'язків голови "Укравтодору" Славомир Новак зазначив про потребу зменшити швидкість у населених пунктах із 60 км/год до 50 км/год. "Європейський досвід показує: що краща дорога, то вища на ній смертність. Нові дороги тягнуть за собою зростання кількості ДТП. Тому слід збільшувати штрафи за швидкість і зменшити швидкість у населених пунктах із 60 км/год до 50 км/год", – сказав Новак.

 

14.06.2017