Парламент Угорщини схвалив закон про «іноземних аґентів».

Він торкнеться некомерційних організацій (НКО), які отримують фінансову допомогу з-за кордону.

 

 

Новий закон, який посилює державний контроль над НКО з іноземним фінансуванням, активно підтримував прем'єр-міністр Угорщини, лідер FIDESZ Віктор Орбан. Документ зобов'язує всі НКО, які щорічно отримують понад 24 тисячі євро з-за кордону, звітувати про своїх спонсорів, а також зареєструватися як «організації, що отримують іноземне фінансування».

 

За цей законопроект проголосувало 130 угорських депутатів, проти – висловилося 44, 24 – утрималися, повідомило видання Focus. В уряді зазначають, що закон повинен «підвищити прозорість», а ще допомогти боротися з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.

 

У країні пройшли акції протесту проти цього закону, який розкритикували й за межами Угорщини. У Європейській Комісії вважають, що НКО в Угорщині можуть стати жертвами дискримінації та опинитися поза законом. У Раді Європи закликали угорську владу переглянути цей закон. Експерти визнали його «непропорційним», вказавши, що НКО можуть бути розпущені в разі порушення закону.

 

Правозахисна організація Amnesty International, своєю чергою, нагадала про схожість нового угорського закону і закону про «іноземних аґентів», прийнятого в Росії 2012 року. Він дозволив російській владі репресувати незалежні громадські організації.  «Угорський закон і заяви уряду навколо нього жахливо нагадують російський закон "Про іноземних аґентів" і спрямовані на утиск громадянського суспільства в Угорщині», – зазначає директор програми Amnesty International в Європі Джон Дальхузен.

 

Дві угорські НКО – Гельсінський комітет і Угорський союз за громадянські свободи – вже заявили, що не збираються виконувати нового закону й оскаржуватимуть його в Конституційному суді та Європейському суді з прав людини.

14.06.2017