Консерватори знайшли партнера для урядової коаліції.

З огляду на успішні коаліційні перемовини, більшість у Палаті громад торі формуватимуть разом із Демократичною юніоністською партією Північної Ірландії.

 

 

Склад нового уряду може бути оголошений вже у другій половині 9 червня – повідомила на своєму сайті газета The Guardian з покликом на власні джерела в британському уряді.

 

Зразу після перемовин з Демократичною юніоністською партією Північної Ірландії прем’єр-міністр Тереза Мей відправилася на зустріч із королевою Елізабет ІІ, щоб обговорити з нею формування кабінету міністрів.

 

Про намір Терези Мей сформувати новий уряд, незважаючи на втрату абсолютної більшості в парламенті, раніше заявив прес-секретар британської прем'єрки.

 

Нагадаємо, що Консервативна партія Великої Британії на чолі з прем'єр-міністром країни Терезою Мей втратила абсолютну парламентську більшість за наслідками дострокових парламентських виборів. Згідно з результатами підрахунку голосів майже у всіх 650-ти виборчих округах, консерватори не змогли отримати 326 місць, необхідних для формування уряду без укладення коаліції. За прогнозами, максимальна кількість, на яку вони можуть розраховувати, не перевищить 318 місць.

 

Лейбористській партії, яку очолює Джеремі Корбін, також не вдалося заручитися абсолютною парламентською більшістю – вона здобула 261 мандат. У зв'язку з цим в країні склалася ситуація «підвішеного парламенту». Лідер лейбористів уже закликав Терезу Мей піти у відставку і дати можливість іншим партіям сформувати новий уряд, проте прем'єрка заявила, що не збирається полишати своєї посади.

 

Три великі партії в новому парламенті зразу ж заявили про небажання входити в спілку з консерваторами. Лейбористи відкидають можливість коаліції з партією Мей із ідеологічних причин; Шотландська національна партія, яка може розраховувати на 35 місць, різко виступає проти Brexit’у; ліберальні демократи (12 мандатів) також не розглядають можливості створення уряду з Консервативною партією.

 

Демократична юніоністська партія Північної Ірландії здобула десять місць у Палаті громад. Таким чином спільно дві партії – торі та юніоністи – диспонують 328-ма депутатськими мандатами, чого достатньо для формування більшості.

09.06.2017