ЄУ створює європейську прокуратуру.

Попередньої домовленості про це досягнуто на засіданні Ради Європейської Унії на рівні міністрів юстиції в Люксембурзі у четвер, восьмого червня.

 

                                                                   Гайко Маас

 

Після багаторічних дебатів країни – члени Унії нарешті домовилася про створення власної прокуратури для боротьби з багатомільярдним транскордонним шахрайством у фінансовій сфері, повідомив німецький телеканал ARD.

 

На початках у роботі Європейської прокуратури братимуть участь принаймні 18 держав. Поки що від активної співпраці утримуються Угорщина, Польща, Нідерланди, Швеція та Мальта. Проте вони зможуть долучитися до проекту згодом. З огляду на специфіку національного законодавства, до участі в Європейській прокуратурі не зможуть долучитися Данія, Ірландія, а також Велика Британія, котра й так розпочала процес виходу з ЄУ.

 

Міністр юстиції Німеччини Гайко Маас (Heiko Maas) назвав цю подію «чітким сигналом, спрямованим проти неправомірного використання фінансів Євроунії». Адже Європейська прокуратура вестиме розслідування за ознаками злочинів, які заподіюють шкоду фінансовим інтересам ЄУ.

 

Йдеться не тільки про корупцію, відмивання грошей і шахрайства з європейськими фінансовими активами, а й про транскордонне шахрайство з податком на додану вартість, внаслідок якого Європейська Унія, за даними Єврокомісії, щороку втрачає податкових надходжень на суму щонайменше 50 мільярдів євро.

 

«У жодному разі ми не можемо толерувати шахрайств, за допомогою яких обкрадається бюджет ЄУ. Кожен цент повинен йти на користь нашим громадянкам і громадянам», – зазначив на засіданні Ради ЄУ єврокомісар з питань бюджету Ґюнтер Оттінґер (Günther Oettinger).

 

Рішення про створення Європейської прокуратури ще має затвердити Європейський Парламент. Комісар ЄУ з питань юстиції Вера Юрова висловила переконання, що Європейська прокуратура розпочне свою роботу 2020 року.

08.06.2017