У Великій Британії проходять дострокові парламентські вибори.

Понад 40 тисяч виборчих дільниць відкрилися з сьомої години ранку за місцевим часом і працюватимуть до 22:00.

 

 

Система виборів у Великій Британії винятково мажоритарна, тобто всіх членів Палати громад обирають у одномандатних округах, причому за один тур. Партії для успіху потрібна не більшість голосів виборців у цілій країні, а перемога її кандидатів у більшості виборчих округів. Підрахунок голосів триватиме всю ніч після завершення голосування, а остаточні результати стануть відомими щойно в другій половині дня дев’ятого червня – повідомило радіо BBC.

 

Останні вибори до Палати громад відбулися в Об’єднаному Королівстві 2015 року, тож наступне голосування за законом мало б відбутися щойно 2020 року. Але торік у червні британські громадяни висловилися на референдумі за вихід із Європейської Унії, після чого тодішній глава уряду Девід Кемерон подав до демісії, а його посаду обійняла чинна прем’єрка Тереза ​​Мей. У квітні цього року вона оголосила про проведення дострокових виборів, пояснивши їхню необхідність тим, що кабінету міністрів потрібен переконливий мандат довіри для проведення перемовин з ЄУ про Brexit.

 

Соціологи звертають увагу на той факт, що в квітні, коли Мей оголошувала про вибори, її Консервативна партія випереджала своїх головних конкурентів – лейбористів – на 20-24 відсоткових пункти. За минулі кілька місяців розрив скоротився до декількох відсотків. Тож тепер не виключено, що консерватори не зможуть втримати навіть чинну перевагу у Вестмінстері. Нагадаємо, що за підсумками голосування 2015 року торі здобули 330 з 650-ти місць у парламенті, а лейбористи – 229 місць.

 

Варто зазначити, що ні консерватори, ні лейбористи не пропонують відмовитися від Brexit’у й залишитися в складі Євроунії. Проте торі виступають за «жорсткий» Brexit із відмовою від єдиного ринку і відкритих кордонів, а лейбористи під керівництвом Джеремі Корбіна – за «м'який» Brexit зі збереженням певного рівня інтеграції з ЄУ.

 

Прямі перемовини про умови виходу Великої Британії з ЄУ розпочнуться відразу після виборів. Формальний вихід країни з європейської спільноти поки що заплановано на 29 березня 2019 року.

08.06.2017