ВР ухвалила закон про вступ України до НАТО.

 

Верховна Рада ухвалила закон №6470 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України)", задекларувавши метою безпекової та зовнішньої політики України повноцінний вступ до НАТО.

 

За проект закону проголосувало 276 народних депутатів, повідомляє аґенція "Укрінформ"

 

"Україна має достатні політико-правові передумови для повного інституційного зближення з Північноатлантичним альянсом, серед яких і відоме рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про однозначне визнання майбутнього членства України в цій організації, потреба в якому є незаперечним імперативом часу", – йдеться у пояснювальній записці до документа.

 

Законодавча ініціатива має на меті внесення належних змін до законів України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України" для відновлення цілеспрямованого прагматичного курсу України на набуття членства в НАТО як стратегічного зовнішньополітичного пріоритету держави.

 

"Прийняття закону сприятиме розширенню та поглибленню співробітництва України з Організацією Північноатлантичного договору, зміцненню національної безпеки нашої країни, матиме наслідком гарантію її суверенітету і територіальної цілісності", – зазначено у документі.

 

Як наголосив під час презентації законопроекту його співавтор Голова ВР Андрій Парубій, сьогодні НАТО є найбільш ефективною і єдиною організацією в світі, яка здатна зупинити російську агресію.

 

"За останні роки українська армія стала однією з найбільш дієздатних і ефективних армій на європейському континенті, і тому я переконаний – вступ України в НАТО сьогодні однаково важливий як для України, так і для Північноатлантичного альянсу", – заявив Парубій.

 

Проект №6470 зареєстровано у Верховній Раді 18 травня. Серед його авторів – сам Парубій, його перша заступниця Ірина Геращенко, радниця Президента Ірина Фріз, колишній міністр закордонних справ Борис Тарасюк, голова комітету у закордонних справах Ганна Гопко, Мустафа Найєм та інші.

 

Проект пропонує відкликати з законів "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України" частину з рядка, в котрому йдеться про те, що метою зовнішньої політики України є "поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору з метою досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства у цій організації" – а саме словосполучення "досягнення критеріїв, необхідних для" – аби залишилося: "поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору з метою членства у цій організації".

 

Нагадаємо, ця химерна формула виникла в українському законодавстві у грудні 2014 року. Тоді Верховна Рада схвалила президентський законопроект про відмову від позаблокового статусу, втім, зі згаданими вище евфемізмами.

 

Згодом Петро Порошенко пропонував посилити це формулювання у Воєнній доктрині, проте в остаточній редакції документа текст так і залишився сором'язливим – із "критеріями".

 

08.06.2017