Росія висловила невдоволення перекиданням до Європи американських бомбардувальників.

У Кремлі назвали цей крок Пентагону «дестабілізуючим» і таким, що «завдає шкоди міжнародній безпеці».

 

 

З відповідною заявою виступив директор департаменту з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС Росії Михайло Ульянов. «Те, що до кордонів Росії стягують натовські сили, які відпрацьовують бойові завдання за підтримки стратегічних бомбардувальників зі США, здатних нести ядерну зброю, аж ніяк не сприяє деескалації напруженості в Європі. Нарощування окремими країнами та їхніми спілками своїх військових потенціалів, тим паче поблизу кордонів нашої країни, завдає шкоди міжнародній безпеці і дестабілізує ситуацію», – процитував його слова  інформаційний портал lenta.ru.

 

Раніше, в четвер, 1 червня, Європейське командування збройних сил США повідомило, що Пентагон перекинув до Великої Британії на авіабазу Fairford кілька стратегічних бомбардувальників B-52H, здатних нести ядерний боєзаряд, і вісім сотень осіб льотного і технічного персоналу. Літаки постійно базуються в Барксдейлі (штат Луїзіана) у складі Другого бомбардувального авіакрила. У повідомленні зазначено, що літаки беруть участь у військових навчаннях Arctic Challenge, Saber Strike і BALTOPS.

 

Навчання Arctic Challenge проводять цього року з 22 травня до 2 червня на території Фінляндії, Норвегії та Швеції. Також у них беруть участь Бельгія, Канада, Франція, Німеччина, Велика Британія, Нідерланди, Іспанія, Швейцарія та США.

 

Навчання Saber Strike розпочали 28 травня, і триватимуть вони до 24 червня на території Естонії, Латвії, Литви і Польщі. Крім цих чотирьох країн, у них беруть участь Бельгія, Канада, Хорватія, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Словенія, Словаччина, Велика Британія і США.

 

Навчання BALTOPS, які стартували 1 червня, триватимуть до 16 червня у Балтійському морі з маршрутом від польського Щецина до німецького Кіля. У них цього року беруть участь 14 країн: Бельгія, Данія, Естонія, Франція, Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Польща, Велика Британія, США, Фінляндія і Швеція.

02.06.2017