Завод на ТЕЦ-2 спалюватиме 240 тис. тонн сміття на рік.

 

Заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак розповів, що хочуть звести на вулиці Пластовій на території ТЕЦ-2, передає ЗіК.

 

Як повідомляв Z, міськрада Львова ще кілька місяців тому замовила техніко-економічне обґрунтування будівництва на цій території сміттєпереробного заводу. А компанія «Ежіс», що розробляє для Львова стратегію поводження з ТПВ, на основі цього ТЕО рекомендувала також звести завод саме на цій ділянці.

 

Наступним етапом буде розробка компанією «Ежіс» методики утилізації ТПВ на цьому об’єкті. Найвірогідніше, що це буде спалювання, але чи це буде безпосереднє спалювання сміття, чи виробництво РДФ (від Refuse Derived Fuel – тверде відновлене паливо), а потім спалювання, – поки що невідомо.

 

Раніше, коли розглядали проекти охочих звести сміттєспалювальний завод в області, екологи зазначили, що спалення не є найкращим варіантом.

 

Сміттєпереробний комплекс включатиме: сортування ТПВ, компостування органіки й спалення залишків для отримання теплової та електричної енергії.

 

Висновки ТЕО, закладені під 240 тис. тонн сміття на рік (зараз Львів продукує близько 220-230 тис. тонн) показали, що сортувальну та компостувальну лінії можна будувати у два етапи. Щодо спалювання, то тут рішення за «Ежіс». Також визначено період окупності та оптимальні тарифи для населення. Ці всі напрацювання передані французькій компанії, тепер чекаємо її висновку. ТЕО дає базові показники, згідно з якими проект можна виносити на конкурс чи пропонувати його інвестору.

 

Для того, щоби розпочати безпосередньо будівництво, потрібно замовити ТЕО, розробити проект, отримати висновки експертизи та дозвіл на початок робіт і визначитись з джерелом фінансування. Коли все буде готово, будівництво триватиме 1,5-2 роки, додав Сергій Бабак.

26.05.2017