ВР посилила охорону карпатських пралісів.

 

Верховна Рада України ухвалила закон щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат.

 

За проект закону №4480 на вівторковому засіданні проголосувало 245 народних депутатів, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Згідно із законом, "на територіях заказників заборонено суцільні, прохідні, лісовідновні та поступові рубки, видалення захаращеності, а також полювання та інша діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник".

 

Закон передбачає, що на території пралісових пам'яток природи заборонено всі види рубок, зокрема й санітарні, рубки формування і оздоровлення лісів та видалення захаращеності (крім догляду за лінійними об’єктами  та вирубування окремих дерев під час гасіння пожежі), будівництво споруд, прокладання шляхів, лінійних та інших об’єктів транспорту і зв’язку, випасання худоби, промислову заготівлю недеревинних лісових продуктів, проїзд транспортних засобів (крім доріг загального користування та транспортних засобів оперативних і спеціальних служб). 

 

Навколо пралісових пам’яток природи встановлюють охоронні зони завширшки не менш як подвійна висота деревостану пралісу, в яких заборонено будь-які суцільні, в тім числі санітарні, а також поступові рубки.

 

Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів, оголошених пам'ятками природи, беруть на себе зобов'язання щодо забезпечення режиму їхньої охорони та збереження.

 

24.05.2017