У Домі Франка представлять документи про родину письменника з архівів радянських спецслужб.

 

У середу, 24 травня, у Львові в Домі Франка відбудеться захід «Таємне, що стало явним: документи родини Франків з архівів КДБ», повідомляють на сторінці музею в мережі Facebook.

 

«Завдяки співпраці Музею Івана Франка у Львові з Головним державним архівом Служби безпеки України дослідникам стали доступні сенсаційні матеріали, донедавна покриті пеленою секретності.

 

Завдяки цьому відкриттю про драматичну історію родини Франків у радянській імперії зла тепер можна розповісти мовою документів, а не лише припущень чи здогадів.

 

У рамках Днів пам’яті Івана Франка у його домі вперше будуть оприлюднені протоколи допитів, агентурні донесення, матеріали зовнішнього спостереження за дітьми та онуками письменника, які впродовж багатьох десятиліть перебували під ковпаком радянських спецслужб. Що помітило і чого не зауважило недремне око МДБ/КДБ? Хто з найближчого оточення Франків був їхнім щирим другом, а хто – таємним ворогом? Нарешті, чи вдалося їм зберегти власні переконання під тиском тоталітарної системи? Відповіді на ці та інші запитання – у приголомшливій розповіді відомих франкознавців Наталі та Богдана Тихолозів», – ідеться в дописі.

22.05.2017