Швеція зняла звинувачення зі засновника Wikileaks.

Шведська прокуратура оголосила в п'ятницю, 19 травня, що ордер на арешт Джуліана Ассанжа ( Julian Assange), котрого звинувачували в зґвалтуванні, анульовано.

 

 

«Директор державного обвинувачення Швеції Маріанн Ню сьогодні ухвалила рішення про припинення попереднього слідства у справі Джуліана Ассанжа, котрого підозрюють у зґвалтуванні», – йдеться в повідомленні шведської прокуратури, яке цитує видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Таким чином поставлено крапку в семирічному розслідуванні, розпочатому 2010 року, коли громадянка Швеції висунула проти Ассанжа звинувачення. Адвокат Ассанжа Пер Самуелсон заявив, що рішення прокурора означає «абсолютну перемогу» його клієнта. Проте в шведській прокуратурі наголосили, що не робили жодних висновків про винуватість чи невинуватість засновника WikiLeaks, а лишень про доцільність продовження слідства. Водночас під час прес-конференції прокурор Маріанне Ню (Marianne Ny) зазначила, що термін давності злочину, у вчиненні якого обвинувачували Ассанжа, закінчується щойно в серпні 2020 року. Тож якщо він до закінчення цього терміну прибуде до Швеції, то не виключене відновлення слідства.

 

Британські експерти криміналістики зазначають, що радість Ассанжа і його захисників є явно передчасно. Не виключено, що його ситуація навпаки погіршилася. Річ у тому, що в Швеції, на відміну від Великої Британії, немає договору зі США про обопільну видачу громадян. Тож якщо засновника WikiLeaks заарештує британська поліція, вже поза всяким зв'язком зі шведською справою, то шанси того, що він буде екстрадований до Америки, стають значно вищими. А рішення шведської прокуратури не означає, що Ассанж тепер може вільно прогулятися вулицями Лондона. Поліція Великобританії вже заявила, що змушена буде затримати Ассанжа, щойно той вийде за межі амбасади Еквадору. Адже в Об’єднаному Королівстві залишається в силі ордер на його арешт, виданий у зв'язку з тим, що 2012 року Ассанж не підкорився рішенню британського суду.

 

«Вестмінстерський магістратський суд видав ордер на арешт Джуліана Ассанжа після того, як той відмовився 29 червня 2012 року здатися суду. Поліція Лондона повинна виконати зобов'язання за цим ордером у разі, якщо фігурант покине амбасаду», – йдеться в заяві Скотленд-Ярду.

 

До речі, новий директор ЦРУ Майк Помпео нещодавно заявив, що WikiLeaks відтепер Сполучені Штати розглядають як ворожу спецслужбу. А генеральний прокурор, він же міністр юстиції, Джефф Сешнс сказав, що арешт Ассанжа – один із пріоритетів юридичної системи США.

 

Джуліан Ассанж з червня 2012 року переховується в амбасаді Еквадору в Лондоні. Досі він намагався уникнути екстрадиції до Швеції, бо побоювався, що Стокгольм, своєю чергою, передасть його США, де засновника WikiLeaks звинувачують у шпигунстві через публікацію викривальних і секретних матеріалів на своєму сайті. У разі підтвердження провини Ассанжа в США можуть засудити до довічного ув'язнення.

19.05.2017