Трамваї, роверисти й асфальт

У Львові презентували плани оновлення вулиці Степана Бандери, які розробили в рамках проекту «Вулиця для всіх». Згідно із задумом авторів проекту та після численних консультацій із фахівцями, представниками багатьох зацікавлених груп і жителями вулиці, вона має перетворитися на вільну від корків, зручну для електротранспорту, пішоходів і велосипедистів. Робочий проект буде готовий восени цього року, а реалізація його розпочнеться вже 2018-го.

 

 

Трамваї матимуть пріоритет

 

Згідно з представленим проектом, головним транспортом на оновленій вулиці має стати трамвай. За словами директора Інституту просторового розвитку Олега Шміда, вулицю Бандери хочуть зробити дуже подібною до вулиці Карла Лібкнехта у німецькому місті Ляйпціґ. Там швидкість руху визначає саме трамвай, і вона становить 50 км на годину, а вже решта учасників руху орієнтуються на нього.

 

«Вулиця буде двосмуговою. Ми хочемо, щоби електротранспорт диктував умови автомобільному транспорту – і ми хочемо, щоби він ходив там», – пояснив пан Шмід.

 

Майже по всій довжині вулиці передбачено велодоріжки, які планують виокремити візуально. Водночас на зупинках транспорту велосипедисти зупинятимуться, поки триватиме висадка та посадка пасажирів. Як зауважив Олег Шмід, такий варіант добре зарекомендував себе на зупинці по вулиці Куліша.

 

Також запланована деталізація тротуару. Цю частину вулиці збираються поділити на три частини. Перша – транзитна, нею рухатимуться власне пішоходи. Друга – інфраструктурна – для паркування, там ростуть дерева, розташовуються стовпці освітлення та дорожні знаки. Також у цій зоні можуть розмістити вуличні меблі. Третьою частиною тротуару стане фасадна, де можна буде розміщувати рекламні елементи, столики для кафе і так далі.

 

На думку Олега Шміда, паркувальні місця у цій частині вулиці сприятимуть тому, щоби водії не ставили своїх машин на тротуарі, як роблять тепер. Це також дозволить уникнути наставляння різних огорож чи стовпців, які не додають краси вулиці.

 

 

Чимало часу впродовж майже двох років учасники проекту витратили на обговорення з усіма зацікавленими сторонами варіантів дорожнього покриття, розповів проектний менеджер Інституту міста Максим Терлецький. Результатом обговорень стало те, що на Бандери таки покладуть асфальт, а не перемощуватимуть бруківку. Проектанти пояснюють це тим, що бруківка на вулиці дуже велика, вона незручна практично для всіх учасників руху. Крім того, від вібрації руйнується цінне архітектурне середовище – цікаві та навіть унікальні зразки львівської архітектурної школи другої половини ХІХ – початку ХХ століття.

 

Трамвайную колію, до речі, не кластимуть на бетонні подушки, з огляду на негативний досвід робіт на вулиці Франка та в районі площі Митної. Однак поки що невідомо, як саме її перекладатимуть.

 

Між двома громадськими просторами

 

Як випливає з презентації, вулиця Бандери опиниться між двома громадськими просторами: біля костелу Марії Магдалини на початку та площею Кропивницького в кінці. Як наголосив менеджер «Вулиці для всіх» Штефан Габі, саме розробка проектів цих двох громадських просторів є одним із найближчих завдань, хоча низку зустрічей та обговорень уже проведено.

 

Згідно з ескізним проектом, частина вулиці в районі церкви Ольги та Єлизавети і площі Кропивницького буде вільною від автомобілів – їх скерують в об’їзд вулицею Тобілевича, де облаштують спеціальне кільце.

 

 

На перетині з вулицею Героїв УПА закриють «апендикс» для лівого повороту (якщо рухатися в бік центру, – Z), а на наступному перехресті з вулицею Митрополита Андрея й Антоновичів облаштують третю смугу для трамваїв, які їдуть вниз по Бандери, а не повертають на Київську. За словами Олега Шміда, за напрямком руху цих трамваїв облаштують зупинку трохи нижче від того місця, де вона є тепер. Також на цій ділянці буде заборонено поворот наліво, а для того, щоби автомобілісти продовжували рух до вокзалу, облаштують ще одне кільце.

 

Керівник Інституту просторового розвитку зауважив, що на вулицях з невисоким трафіком не будуть переривати тротуар – автівки виїжджатимуть на пандус, перетинатимуть його і рухатимуться далі. Він наголосив, що всюди застосовують принцип мобільності, відтак на вулиці не буде підвищень, які можуть стати перешкодою для людей у візках.

 

У коментарі Z Олег Шмід зазначив, що робочий проект реконструкції вулиці Бандери буде готовий восени цього року, а ремонтні роботи розпочнуть уже наступного року. За його словами, на проект виділено 400 тисяч грн із міського бюджету, а вартість робіт стане відомою після виготовлення робочого проекту.

 

На запитання, чи не призведе прискорення руху по вулиці Бандери до утворення заторів ближче до центральної частини міста, адже там поки що змін у русі не відбудеться, керівник Інституту відповів, що змінити ситуацію із заторами в центрі покликане мале транспортне кільце та підземні паркінги поблизу нього.

 

Як випливає зі слів Олега Шміда, ідея кільця полягає в тому, щоби запровадити рух автотранспорту проти годинникової стрілки в кільці, обмеженому вулицями Зеленою–Франка–Винниченка–Кривоноса–Городоцькою–Лепкого–Університетською–Словацького–Стефаника–Дудаєва–проспектом Шевченка і далі двома потоками по Саксаганського та Грушевського до вулиці Франка.

 

«Це означає, що треба повністю звільнити вулицю Лепкого від паркування. Якщо у нас буде підземний паркінг, то цю задачу можна виконати. А підземні паркінги треба побудувати довкола цього малого транспортного кільця», – пояснює пан Шмід.

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

Проект «Вулиця для всіх» реалізують із жовтня 2015 року міські ради Ляйпціґа та Львова за фінансування Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку ФРН і Львівської міської ради.

Мета проекту – створити прецедент налагодження комунікації між мешканцями, підприємцями та владою міста під час реконструкції міського простору.

Результатом проекту має стати завершена реконструкція громадського простору вулиці Бандери з врахуванням інтересів мешканців, місцевих підприємців та всіх категорій користувачів вулиці.

Бюджет проекту: 80 000 євро (у т. ч. власний внесок Львова: 8 000 євро).

18.05.2017