На Франківщині реконструюють ділянку найдовшої дороги країни.

 

Біля Рогатина на Івано-Франківщині відновилися роботи з реконструкції частини найдовшої дороги країни, щоб розвантажити трасу Київ–Чоп. Про це повідомив перший заступник голови Укравтодору Андрій Івко.

 

Він нагадав, що торік автошлях міжнародного значення М-30 Стрий–Ізварине об’єднав дві дороги: М-12 Стрий–Знам’янка та М-04 Знам’янка–Ізварине, і став найдовшою магістраллю країни. Ця дорога мала стати частковою альтернативою трасі М-06 Київ–Чоп.

 

Майже 90% дороги від Стрия до Умані мали фінішний шар покриття на кінець минулого року, цього року планувалося завершити найскладніші ділянки, зокрема поблизу міста Рогатин в Івано-Франківській області. Проте роботи на ділянці від Рогатина до межі з Львівською областю поставили на павзу через російське вторгнення. Йдеться про 16,9 кілометра.

 

“Через цю не готову ділянку пропускна здатність усієї траси М-30 на заході країни була низькою. І пасажирський, і вантажний транспорт обирали альтернативні маршрути, здебільшого М-06. Зараз це призвело до того, що траса Київ–Чоп перевантажена, на ній виникає більше руйнувань”, – розповів Івко.

 

За його словами, зараз на ділянці планується розширити земляне полотно, аби дорога мала відповідну ширину, завершити будівництво мосту через річку Свірж та мосту-шлюзу в селі Княгиничі. На окремих ділянках влаштують вирівнювальний шар покриття з крупнозернистого асфальтобетону та верхнього шару щебенево-мастикового асфальтобетону. 

 

Крім того, додав він, задля безпеки руху на перетині з дорогою Н-09 Мукачево–Львів планується збудувати кільцеву розв’язку у Рогатині.

 

08.11.2022