Урядовці закликають обговорити в Мінську екологічні проблеми Донбасу.

 

Міністр із питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш закликав порушити на переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську питання екологічної безпеки на Донбасі.

 

Про це повідомляє прес-служба міністерства за підсумками міжвідомчої наради з вирішення проблемних питань в екологічній сфері Донбасу, в котрій брали участь представники профільних міністерств України, учасники економічної та гуманітарної підгруп ТКГ в Мінську, а також Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій. 

 

"Безперечно, питання екології в Луганській та Донецькій областях слід ставити на переговорах у Мінську. Перш за все нам слід уточнити список усіх підприємств на непідконтрольних територіях, які потребують уваги та доступу міжнародних експертів для запобігання надзвичайних ситуацій екологічного та техногенного характеру", – зазначив Черниш.

 

Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко закликав якнайшвидше провести екологічний моніторинг на Донбасі, "визначити основні проблеми та у короткостроковій перспективі реалізувати заходи, спрямовані на відновлення екологічної сфери на сході України".

 

Чиновники говорили про те, що після захоплення бойовиками підприємств на окупованих територіях нема змоги здійснювати моніторинг дотримання екологічних норм і стандартів. Критичним є становище із затопленими шахтами на окупованих територіях, де рівень води майже досяг гранично допустимого і потребує вжиття негайних профілактичних заходів. Учасники наради вимагають негайного допуску міжнародних експертів до затоплених шахт і відкачування води.

 

Представник України у підгрупі з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко заявила, що через обстріли бойовиків на низці підприємств порушено виробничий цикл, "що може мати негативні наслідки для екології регіону та безпеки місцевих мешканців".

 

З її слів, особливе занепокоєння викликає становище на фенольному заводі НВО "Інкор і Ко", розташованому неподалік Торецька, а також необхідність проведення ремонтних робіт водогону для Авдіївського коксохімічного комбінату, інших стратегічних та інфраструктурних об’єктів. Особливо складною є ситуація на Донецькій фільтрувальній станції (ДФС), розташованій поблизу с. Крута Балка Ясинуватського району: на території ДФС для виробничих цілей зберігають 2,4 т рідкого хлору, і у разі пошкодження контейнерів із рідким хлором або трубопровідної магістралі для подачі хлору випари газу можуть потрапити в атмосферу, що спричинить до забруднення навколишнього середовища отруйними речовинами (орієнтовний радіус поширення – 36 кілометрів).

 

12.05.2017