Реставраційні акценти

У Львові стартував реставраційний сезон. Цього року на відновлення пам’яток архітектури міста планують витратити рекордну суму з міського бюджету – більш ніж 32 млн грн. Серед найцікавіших робіт – реставрація найдавніших храмів міста.

 

Криниця на вул. Коперника

 

«Ми вносили у цьогорічний бюджет ті об’єкти, на які торік зробили проектно-кошторисну документацію. Список великий, адже багато років об’єкти назбирувались – і нарешті ситуація вибухнула. Багато пам’яток у минулі роки реставрували частково або не реставрували взагалі», – пояснює начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

 

Зокрема, у планах управління охорони історичного середовища Львівської міської ради роботи на церкві Святого Миколая та церкві Параскеви П’ятниці, які є одними з найдавніших храмів міста. Обидві святині потребують термінового облаштування водовідведення та гідроізоляції, адже через замокання стін храми руйнуються.

 

Церква Святого Миколая

 

Роботи на церкві Миколая почали вже у квітні. За деякими джерелами, цей храм побудували ще до 1300 року. Звісно, з того часу він зазнав численних перебудов та змін, однак залишається цінною та цікавою пам’яткою Львова. Тут планують зробити гідроізоляцію фундаментів і перепланування подвір’я. Окрім цього, на церкву чекає ремонт дахових конструкцій із заміною покриття на мідь. Обійдуться ці роботи міському бюджету у 3,5 млн грн. Водночас, для археологів земляні роботи на подвір’ї церкви – нагода заглянути в історію цієї ділянки міста. За два тижні археологічних розкопок, які тут тривали, науковці вже зафіксували частину давнього цвинтаря, який був довкола церкви, тут виявили більш як десяток поховань, не пізніших ніж XVIII ст.

 

А от церква Параскеви П’ятниці, що веде свою історію від кінця XIII століття, ще чекає на початок робіт. За словами Лілії Онищенко, у міській раді очікують на дозвіл про початок робіт з Інспекції держархбудконтролю, і як тільки отримають його, візьмуться за облаштування гідроізоляції.

 

Церква Параскеви П’ятниці

 

На цьому сакральна тема у реставрації не закінчується. На оновлення чекає низка центральних храмів Львова. Йдеться про Домініканський собор, де замінять дах і відреставрують вікна; Гарнізонний храм Петра та Павла, де відреставрують фасад; церкву Марії Сніжної, де зроблять сходи; а також церкву Святої Трійці на Тершаківців, де замінять дах дзвіниці.

 

Порятунку також потребує церква Святого Іллі, що на Кривчицькій дорозі. Основну частину церкви датують XVI століттям, прибудови – пізнішим часом. За словами Лілії Онищенко, 2009 року проектанти зробили комплексний проект реставрації. Однак реально на храмі лише замінили дах.

 

«Церква тріщить, ситуація дуже загрозлива для збереження пам’ятки. Понад те, проект, який зробили сім років тому, вже неактуальний. Стан будівлі за роки змінився – і треба терміново переробляти проектно-кошторисну документацію і починати порятунок храму. Це один із найскладніших об’єктів. У 2017 році у бюджет заклали 100 тисяч гривень, аби зробити проектно-кошторисну документацію і зрозуміти, з чого починати роботи», – розповіла Лілія Онищенко.

 

Поза церковною темою у Львові цього року планують відреставрувати більш як десяток балконів та низку фасадів історичних кам’яниць. Оновлять свій вигляд, зокрема, театр Курбаса, музей Пінзеля, будинки на Підвальній, 9, Саксаганського, 11 та проспекті Шевченка, 4. Відреставрувати також планують понад 70 вікон у міській ратуші.

 

 

До середини травня триватиме тендер, який має визначити того, хто впорядкує руїни Високого замку. Як пояснюють у ратуші, йдеться про консервацію залишків, впорядкування території та укріплення схилу.

 

«Від львівських активістів були ідеї відбудувати замок, аби все було красиво. Але ми все-таки переконали їх, що треба зробити консервацію того, що є сьогодні, і провести мінімальні доповнення до тієї стіни, яка є. Зараз збережена одна бійниця на стіні. Цього року стіну трохи доповнять, відтворивши другу бійницю. Ми також зробимо можливість вийти до стіни і пройтися нею. Нині туди по схилу і так піднімаються усі охочі, ми ж зробимо спеціальну дерев’яну терасу, яка буде пристосована для оглядин стіни. У планах також поставити макет, який показуватиме, який вигляд міг мати замок, що колись стояв на цьому місці», – пояснила Z Лілія Онищенко.

 

Руїни Високого замку

 

Можливо, каже чиновниця, цього року вдасться також узятись за реставрацію унікальної криниці, що на вулиці Коперника. Її «пильнують» два леви, що колись охороняли ще стару ратушу, яка передувала нинішній, і датують їх XV століттям. «Обидва леви потребують консервації. Але спершу важливо виконати протиаварійні роботи на схилі: треба зробити бетонне укріплення, перемурувати ванну», – говорить Лілія Онищенко. Завадити планам може брак грошей – кошторис проекту, відповідно до оцінки державної експертизи, становить 90 тис. грн, тоді як реально, за оцінками експертів, треба втричі більше.

 

У міській раді також планують за бюджетні гроші цього року зробити проектно-кошторисну документацію приблизно для 10 об’єктів, серед яких і вхід та тераса палацу Потоцьких.

 

Чи вдасться виконати усі заплановані роботи, в управлінні охорони історичного середовища трохи сумніваються.

 

«Цього року дуже складний бюджет, – зізнається Лілія Онищенко. – Торік ми зробили проектно-кошторисну документацію для багатьох об’єктів і пройшли державну експертизу. Цього року готувались до тих робіт. Однак Мінрегіонбуд ніяк не приймав мінімальної зарплати у будівництві, до якої ми прив’язані. Після цього усю проектну документацію нам доводиться перераховувати і наново проходити експертизу, бо так каже закон», – говорить чиновниця. І додає: на заваді може стати довга процедура погодження документації та проведення державної експертизи.

 

11.05.2017