В ОБСЄ скаржаться на продовження обстрілів з боку бойовиків.

 

Спостерігачі ОБСЄ продовжують піддаватися небезпеці, залякуванням та обмеженням у роботі з боку проросійських сил після загибелі на Донбасі громадянина США зі складу СММ два тижні тому.

 

Про це заявила під час засідання постійної ради ОБСЄ у Відні тимчасово повірена у справах місії США при ОБСЄ Кейт Бернс, передає "Укрінформ".

 

"За минулий тиждень життя спостерігачів СММ знову були під серйозною небезпекою. Так, 28 квітня стався вибух у повітрі на відстані від 50 до 100 метрів від позиції СММ поблизу лінії зіткнення в зоні на Луганщині, яка перебуває під контролем очолюваних Росією сепаратистських сил", – наголосила представник США.

 

У районі селища Крута Гора в той же день спостерігачі зафіксували розриви від куль за 50 метрів від їхнього місця перебування. Постріли здійснювали з територій, контрольованих рухом "ЛНР".

 

У понеділок 1 травня відбувся подібний інцидент у районі Станиці Луганської.

 

"Ці інциденти є неприйнятними. Всі сили на місцях мусять негайно вжити заходів щодо забезпечення безпеки персоналу спостережної місії", – наголосила представник США.

 

Водночас вона вказала, що Росія відмовилася підтримати заяви із засудженням спроб переслідування чи залякування спостерігачів СММ, а також гарантування їм доступу по всій території України без перешкод. Ба більше, лише минулого тижня об'єднані російсько-сепаратистські сили обмежили доступ для спостережної місії 13 разів.

 

"Відмова Росії приєднатися до решти держав-учасниць щодо повної підтримки безпеки спостерігачів цілком узгоджується з її відмовою забезпечити спостережній місії безпечний доступ по всій території України, особливо в районах, що знаходяться під контролем об'єднаних російсько-сепаратистських сил. Обмеження доступу в поєднанні з погрозами і залякуваннями лише послабляє СММ", – заявила Кейт Бернс.

 

05.05.2017