ЄУ стрімко підняла ціну Brexit’у для Великої Британії.

За майбутній вихід зі складу Європейської Унії Лондон буде змушений заплатити 100 мільярдів євро – про це написала у середу, третього травня, британська ділова газета The Financial Times.

 

 

Під тиском деяких впливових країн – членів ЄУ, передовсім Німеччини і Франції, Брюссель переглянув розрахунки, згідно з якими спершу від Лондона планувалося вимагати близько 60 млрд євро. Тепер же сума зросла на 40 млрд, оскільки було вирішено додати до рахунку нові статті, аби не допустити таким чином дірок в унійному бюджеті, які виникнуть через вихід Об’єднаного Королівства з ЄУ – повідомляє німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung з покликом на інформацію The Financial Times.

 

Зокрема, Париж і Варшава наполягають на долученні до плати за Brexit європейських субсидій агропромисловому комплексу на період після виходу Великої Британії зі складу ЄУ, а Берлін виступає проти надання Лондону частки європейських активів, включно з нерухомістю.

 

Ціла низка європейських держав вимагає додати до рахунку адміністративні витрати ЄУ на 2019–20 роки. Брюссель також наполягає на тому, щоби Велика Британія заздалегідь оплатила свою частку в майбутніх кредитах таким країнам, як Україна і Португалія, посилаючись на те, що Лондон поверне свої гроші в міру погашення цих кредитів. Окрім того, треба ще врегулювати з Великою Британією питання її частки в пенсійному забезпеченні працівників ЄУ.

 

 «Це виглядає так, буцімто ви замовили в кнайпі пиво для 27 кумплів, а коли надійшов час платити, ви вирішили зникнути. Але ж ми таки очікуємо, що ви заплатите за замовлену вами рунду пива», – так наочно пояснив виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung брюссельський чиновник нові вимоги Європейської Унії до Лондона.

 

Лондон уже відреагував на інформацію нові фінансові вимоги. Британський міністр з питань Brexit Девід Девіс заявив, що його країна не платитиме 100 млрд євро за вихід зі складу ЄУ. «Конкретні суми фінансових претензій до Лондона повинні стати предметом перемовин», – заявив він в інтерв'ю британській телекомпанії ITV третього травня. Він також зазначив, що британський уряд поки що не отримував від Брюсселя жодних фінансових вимог.

 

Голова переговорної групи ЄУ Мішель Барньє заявив, що до кінця процедури Brexit жодних конкретних сум оголошувати не будуть. Водночас він висловив бажання, щоби Велика Британія й ЄУ узгодили методологію розрахунків ще до початку перемовин.

 

Нагадаємо, що попередньо визначена дата виходу Об’єднаного Королівства з Європейської Унії – 29 березня 2019 року.

03.05.2017