Німеччина припиняє фінансування проекту GIZ.

 

Цьогоріч закінчується проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», який втілюють міськрада і Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH. Тож місто більше не отримуватиме німецьких коштів на реставрацію пам’яток, повідомила начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, пише ЗіК.

 

«Багато львів’ян уже звикли, що у нас є проект "Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова", адже він триває вже вісім років. На жаль, усе закінчується», – сказала Лілія Онищенко.

 

«Основна ідея проекту полягає у підтримці якогось процесу. У Львові ми працювали тривалий час. Міністерство, яке є замовником, вирішило, що цього вже достатньо», – заявив керівник проекту GIZ Юрґену Лембке.

 

Він наголосив, що проект закінчується, але залишається ще багато роботи.

 

«За ці роки у місті з’явилося значно більше фінансів завдяки процесам децентралізації. Також спеціалісти отримали фахові знання, а мешканці стали більш свідомими. Тому сподіваємося, що все працюватиме добре і надалі», – сказав керівник проекту.

 

Лілія Онищенко додала, що більшість програм проекту в місті продовжуватимуть.

 

«Основним завданням GIZ було навчання фахівців-реставраторів. Можемо сказати, що у деяких галузях їх достатньо. До прикладу, реставраторів каменю, металу, дерева. Тепер важливо їх зберегти тут. Якщо не матимемо достатню кількість замовлень із міського бюджету, то вони знайдуть застосування своїх знань за кордоном.

 

Друге, що зробив GIZ, – змінив свідомість мешканців щодо того, наскільки цінні пам’ятки. Це буде продовжуватися, бо досить багато зроблено. Люди тепер розуміють, що повинні щось вкладати у реставрацію», – заявила чиновниця.

20.04.2017