Офіційний Київ привітав рішення суду ООН.

 

Президент України Петро Порошенко висловив оптимізм з приводу рішення Міжнародного суду ООН, оголошеного напередодні в Гаазі за позовом України проти Росії.

 

Про це Порошенко заявив у Лондоні під час офіційного візиту до Великої Британії.

 

На думку Президента, рішення суду є багатообіцяючим, адже юрисдикцію Міжнародного суду ООН визнано за обома позовами. "Ми впевнені в тому, що сьогодні ми на правильному шляху. Сподіваємось на успішний розгляд зазначених позовів", – цитує прес-служба Президента.

 

Міністерство закордонних справ України у своєму офіційному коментарі зазначає, що рішення суду є "визначальним".

 

МЗС наголошує, що, згідно з рішенням суду, РФ в окупованому Криму має: утримуватися від збереження або застосування нових обмежень на права кримськотатарської спільноти зберігати свої представницькі інституції, включаючи Меджліс кримськотатарського народу; забезпечити доступ до освіти українською мовою.

 

Що ж до рішення в частині застосування конвенції про протидію фінансуванню тероризму, то міністерство відзначає такі важливі елементи: "Суд підтвердив наявність спору між Україною та Російською Федерацією щодо застосування конвенції. Суд визнав дотримання Україною необхідної досудової процедури. Суд визнав наявність своєї попередньої (prima facie) юрисдикції щодо цього спору".

 

"Важливим також є те, що суд очікує від Російської Федерації та України як сторін мінського процесу реалізації індивідуальних та спільних заходів з метою повної імплементації «Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод». Суд також зобов’язав обидві сторони утримуватися від дій, які б погіршували бо розширювали предмет спору або ускладнювали його розв’язання", – зазначили у МЗС.

 

Міністерство висловило очікування, що Росія "невідкладно і повною мірою виконуватиме рішення Суду та припинить порушення міжнародного права по відношенню до України".

 

"Наступний етап – розгляд справи по суті, в рамках якого Україна представить усі необхідні докази для притягнення Росії до відповідальності за порушення своїх міжнародно-правових зобов’язань", – запевнили у МЗС.

 

20.04.2017