Exxon намагається вивести з-під санкцій проекти з «Роснефтью».

Про це в середу, 19 квітня, з покликом на джерела в американському уряді повідомила газета The Wall Street Journal.

 

 

Журналісти дізналися, що американська нафтова компанія ExxonMobil звернулася до уряду Сполучених Штатів з проханням дозволити їй відновити спільні проекти з найбільшою нафтогазовою компанією Росії «Роснефть». Ці проекти співпраці були припинені після запровадження Вашингтоном у вересні 2014 року санкцій проти РФ у зв'язку з її діями зі дестабілізації ситуації в Україні.

 

The Wall Street Journal зазначає, що в 2015-му і 2016 роках американська компанія отримувала дозволи від міністерства фінансів США на «обмежені адміністративні дії» з «Роснефтью». За інформацією видання, йдеться, зокрема, про отриманий дозвіл на закінчення буріння свердловини «Университетская-1» в Карському морі, незважаючи на санкції.

 

Цього ж разу ExxonMobil просить дозволити їй відновити, зокрема, спільне буріння свердловин у Чорному морі, розповів співрозмовник видання. Ймовірно, що йдеться і про ті ділянки чорноморської акваторії, які Росія анексувала в України разом із півостровом Крим.

 

Видання зазначає, що прохання дозволити проекти в Чорному морі буде вивчене членами американського Конгресу. А також нагадує, що колишній керівник ExxonMobil Рекс Тіллерсон зараз очолює Державний департамент США. Як вказують журналісти, Держдепартамент входить в число інституцій, які мають право голосу під час вирішення такого питання.

 

Тим часом представник американського зовнішньополітичного відомства заявив виданню, що особисто Тіллерсон не буде протягом двох років вирішувати жодних питань, пов'язаних із діяльністю Exxon.

 

Прес-секретар «Роснефти» Михайло Леонтьєв назвав звернення ExxonMobil в Мінфін США по дозвіл на буріння в рамках спільного проекту з «Роснефтью» рутинною процедурою. «Санкції не передбачають повної заборони для американських компаній бурити на російському шельфі. Вони передбачають необхідність звертатися по дозвіл в експортний відділ мінфіну з цього питання. Це робить і Exxon, з якою в нас спільне підприємство і зобов'язуючі угоди», – пояснив Леонтьєв.

 

Стратегічний альянс між «Роснефтью» і ExxonMobil був створений 2011 року. Фактично ExxonMobil стала альтернативою ВР. У спільному проекті з розробки трьох ділянок у Карському морі, а також на Туапсинському прогині Чорного моря ExxonMobil володіє 33,3%. Американська компанія також повинна була оплачувати перший етап геологорозвідки в проектах, її інвестиції оцінювали в $3,2 млрд.

20.04.2017