За кілька днів до виборів президента Франції – лідирує Емманюель Макрон.

Водночас остання соціологія фіксує зміни серед фаворитів, котрі мають шанс потрапити до другого туру виборів.

 

 

Отже, центрист Емманюель Макрон, котрий виступає за європейську інтеграцію та за збереження санкцій ЄУ проти Росії, може розраховувати на 23 відсотки голосів у першому турі голосування. Такими є результати опитування громадської думки, проведені цього тижня демоскопами з Opinionway-Orpi на замовлення видання Paris Match та радіо Sud. Таким чином, хоч він і не здобув додаткових пунктів, зате вийшов у лідери завдяки втратам конкурентів. Це лідерство у соціологічних прогнозах Макрон, на думку фахівців, утримуватиме вже до початку виборів.

 

Ультраправа націоналістка, голова «Національного фронту» Марін Ле Пен, котра виступає за вихід Франції з Європейської Унії та за зняття штрафних санкцій з Росії, опустилася на другу позицію, втративши два відсоткові пункти за минулий тиждень. Нині її готові підтримати лише 22 відсотки французів – повідомив телеканал Euronews.

 

Несподівано на третє місце вийшов ультралівий популіст Жан-Люк Меланшон, який, як і Ле Пен, виступає проти ЄУ й антиросійських санкцій. Він поліпшив свій показник на піввідсотка – до 19,5%.

 

Таким чином Меланшон обійшов колишнього лідера президентських перегонів, представника консервативної партії «Республіканці» Франсуа Фійона, котрий виступає хоч і за збереження членства в ЄУ, але проти антиросійських санкцій. Фійон опинився на четвертому місці з результатом 19 відсотків. Його передвиборчу кампанію затьмарив корупційний скандал, який усе-таки не змусив його знятися з виборів.

 

Представник урядової Соціалістичної партії Бенуа Амон далеко відстає від чільної четвірки. Про намір голосувати за нього заявили лише 8% респондентів: стільки ж, скільки й минулого тижня. Решта кандидатів має низький рівень підтримки у французьких виборців.

 

Якщо такий порядок кандидатів збережеться, і до другого туру вийдуть Макрон і Ле Пен, то, за соціологією Opinionway-Orpi, перший переможе другу з результатом 58% проти 42%.

 

Варто також відзначити, що 70% опитаних цього тижня висловили свій намір прийти на виборчі дільниці. Таким чином зафіксовано двовідсоткове зростання потенційної виборчої фреквенції порівняно з минулим тижнем.

 

Опитування було проведено 14 і 15 квітня серед 1851 особи, котрі входять до списків виборців, за квотним принципом. Похибка не перевищує 2,2 відсотка.

 

Принципово аналогічні результати демонструє соціологія Французького інституту вивчення громадської думки Ifop-Fiducial, а також Центру вивчення громадської думки Kantar Sofres-Onepoint. Щоправда, обидві соціологічні інституції залишають Фійона на третьому місці, а Меланшонові віддають лише четверту позицію.

 

Перший тур виборів президента Франції відбудеться у неділю, 23 квітня. Другий тур – сьомого травня.

19.04.2017