У Великій Британії в червні, скоріш за все, відбудуться позачергові вибори.

 

Про потребу їхнього проведення заявила прем’єр-міністр країни Тереза ​​Мей.

 

Про намір розпустити Палату громад і провести дострокові вибори Тереза Мей оголосила в екстреній заяві на Даунінґ-стрит після зустрічі з членами свого уряду – повідомило радіо ВВС. Своє рішення вона обґрунтувала посиленням суперечностей між членами законодавчого органу.

 

Пані Мей закинула опозиції, що та «послаблює позиції Великої Британії на переговорах з Європейською Унією» щодо Brexit’у. На її думку, політичні ігри інших партій заважають успішному виходу країни з ЄУ і стабільності всередині держави. «Тому нам потрібні загальні вибори. І нам потрібні вони зараз», – заявила керівниця уряду. За її словами, зараз країна діє як єдине ціле, а Вестмінстер – ні.

 

Прем’єр-міністр повідомила про намір у середу, 19 квітня, попросити Палату громад  парламенту призначити дострокові вибори на 8 червня, тобто на три роки раніше за звичний термін. Раніше пані Мей, котра очолила британський уряд у липні 2016 року після відходу з посади Девіда Кемерона, рішуче відкидала можливість дострокових виборів до 2020-го. Зараз урядова партія торі впевнено лідирує за популярністю у всіх опитуваннях.

 

У своєму виступі на Даунінґ-стрит Тереза Мей звернулася до представників опозиційних партій зі словами: «Це ваш шанс дійсно показати, що ви не просто перебуваєте в опозиції заради опозиції, продемонструвати, що ви ставитеся до політики не як до гри. Проголосуймо завтра за вибори. І дамо зробити вибір людям».

 

Лідер опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін привітав рішення прем'єр-міністра, сказавши, що вибори дадуть можливість британцям «проголосувати за уряд, який буде ставити на перше місце інтереси більшості». «Лейбористи пропонують ефективну альтернативу чинному уряду, який, як з’ясувалося, не може перебудувати економіку, а замість цього влаштував руйнівні скорочення витрат, що призвело до зниження рівня життя», – додав Корбін.

 

Тереза Мей вже повідомила королеву Елізабет Другу про намір попросити парламент проголосувати за дострокові вибори.

 

Нагадаємо, що попередні вибори до британського парламенту відбулися 7 травня 2015 року, наступні мали пройти не раніше 2020-го. Законопроект про проведення дострокових виборів повинен схвалити парламент. Для його ухвалення необхідні дві третини голосів членів Палати громад. Палата громад складається з 650-ти депутатів, тобто для того, щоби дострокові вибори відбулися, необхідна підтримка 434-х парламентарів.

18.04.2017