Європейські спостерігачі вказують на грубі порушення на референдумі в Туреччині.

Представники ОБСЄ і Ради Європи стверджують, що референдум відбувався в умовах нерівних можливостей, наданих прихильникам і противникам поправок до Конституції, а під час самого процесу голосування відбувалося фальшування бюлетенів.

 

 

«Загалом референдум не відповідав стандартам Ради Європи. Наш моніторинг засвідчив, що кампанія на підтримку відповіді "так" домінувала в ЗМІ, і це поряд з перешкодами для роботи преси, арештами журналістів і закриттям видань обмежило доступ виборців до інших точок зору», – йдеться в заяві Цезаря Флоріна Преди, котрий очолює делегацію Парламентської асамблеї Ради Європи.

 

У спільному звіті міжнародних спостерігачів ОБСЄ та Ради Європи, оприлюдненому в понеділок, 17 квітня, наголошено, що референдум проходив «у політичному середовищі, де обмежені фундаментальні свободи, необхідні для демократичного процесу». Зокрема, за даними спостерігачів, губернатори провінцій використовували запроваджений після торішнього путчу режим надзвичайного стану, щоб обмежити свободу зібрань і висловлення думок.

 

Депутатка Бундестагу Австрії та член місії спостерігачів Ради Європи на проведеному в Туреччині референдумі Алєв Корун (Alev Korun) заявила, що в ході голосування були зафіксовані порушення, які вплинули на його результат.

 

«Існує підозра, що близько 2,5 млн голосів було підтасовано. Йдеться про те, що за законом в ході голосування повинні використовуватися тільки офіційні виборчі конверти. Однак Вища виборча комісія (ВВК) Туреччини, незважаючи на чинне законодавство, дозволила під час підрахунку голосів враховувати конверти без офіційної печатки», – процитувало слова австрійської депутатки видання DiePresse.

 

Під час голосування 16 квітня з'ясувалося, що частина бюлетенів не мала всіх необхідних печаток. Це дало привід опозиції засумніватися в чесності влади, особливо в зв'язку з тим, що ВВК таки дозволила врахувати й ці голоси.

 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан жорстко відреагував на критику референдуму з боку європейських інституцій. Виступаючи перед своїми прихильниками в Анкарі, він заявив, що спостерігачі повинні «знати своє місце». «Ми не збираємося слухати і дивитися політично вмотивовані звіти, які ви готуєте», – сказав він перед натовпом. На його переконання, Туреччина провела «таке демократичне голосування, якого не було в жодній західній країні». Ердоґан також висловив думку, що спостерігачі ОБСЄ були більше незадоволені винесеними на референдум пропозиціями, ніж опозиція всередині країни.

18.04.2017