США використали в Афганістані свою найпотужнішу неядерну бомбу.

Мова йде про GBU-43/B, цю бомбу називають Massive Ordnance Air Blast (масивна авіаційна бомба великого калібру), жартома ж абревіатуру MOAB розшифровують як Mother Of All Bombs (матір усіх бомб).

 

 

Бомбу було скинуто на сході Афганістану в районі Ачин у провінції Нанґахар неподалік кордону з Пакистаном з літака MC-130. Ціллю враження був підземний «тунельний комплекс» терористичного угруповання «Ісламська держава», повідомив речник Пентагону Адам Стамп у четвер, 13 квітня. Він уточнив, що цю бомбу вперше було використано в бойових умовах.

 

Авіабомбу GBU-43/B розробили в лабораторії Військово-повітряних сил США 2003-го. Навесні і восени того ж року на полігоні в штаті Флорида пройшли два випробування цієї зброї.

 

Бомбу загальною вагою понад 10 тонн і завдовжки дев'ять метрів вважають найпотужнішим неядерним боєприпасом, який перебуває на озброєнні збройних сил США. Вона здатна нести запас вибухової речовини, еквівалентний 11 тоннам тротилу.

 

До цього часу завод McAlester Army Ammunition Plant випродукував 15 таких бомб.

 

 «Це найкращий боєприпас для знищення перешкод і підтримки темпів нашого наступу», – процитувало слова командувача американськими військами в Афганістані генерала Джона Ніколсона видання The Washington Post.

13.04.2017