Держдеп розтлумачив репліку Тіллерсона про "байдужість" до України.

 

У державному департаменті Сполучених Штатів Америки заявили, що репліку державного секретаря Рекса Тіллерсона про інтерес американських виборців до України, сказану на зустрічі міністрів закордонних справ "Великої сімки" в Італії, не слід сприймати буквально.

 

Про це аґенції Bloomberg сказав речник держдепу Роберт Гаммонд.

 

Напередодні під час дискусії з дипломатами у містечку Лукка Тіллерсон кинув своїм співрозмовникам: "Чому американські платники податків мали би цікавитися Україною?" Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро відповів на це: "Інтересом американських платників податків є Європа, котра перебуває в безпеці і є сильною політично й економісно. Штатам не потрібна слабка Європа, подрібнена і квола", – переповів Еро.

 

Зі слів Роберта Гаммонда, репліка Тіллерсона була "риторичним прийомом".

 

Bloomberg нагадує, що насправді Тіллерсон публічно виступав на підтримку санкцій проти Росії. Державний секретар заявляв, що причин, котрі спонукали Захід вжити фінансові обмеження проти РФ, досі не усунуто.

 

Як писав Z, у підсумковому комюніке "Велика сімка" наголосила, що не визнає російського статусу Криму і вважає приєднання півострова до РФ анексією, яка порушує міжнародне право. Також у документі вказано на відповідальність Москви за конфлікт в Україні. "Ми нагадуємо, що тривалість санкцій буде чітко пов'язана з повною реалізацією Росією своїх зобов'язань у рамках мінських угод і поваги до суверенітету України", – йдеться в декларації.

 

У вівторок із Рексом Тіллерсоном відбув телефонну розмову Петро Порошенко. Президент отримав запевнення, що Україну не "розміняють" на Сирію. Бесіда відбулася перед відльотом державного секретаря до Москви.

 

12.04.2017