Тіллерсон питався у G7, з якого дива США мають перейматися конфліктом в Україні.

 

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Рекс Тіллерсон на зустрічі з міністрами закордонних справ "Великої сімки" питав у колег, з якого дива американські виборці мають перейматися конфліктом в Україні.

 

Про це розповів міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро за підсумками зустрічі голів зовнішньополітичних відомств G7 у містечку Лукка в Італії, інформує аґенція Reuters.

 

Держсекретар, зокрема, зазначив, що США можуть менше анґажуватися у справи на міжнародній арені, аніж декотрі попередники, поінформувавши дипломатів, що Штати ставлять на перше місце власні інтереси.

 

Жан-Марк Еро каже, що Тіллерсон відверто спитав, чому "американські платники податків" мусять перейматися конфліктом в Україні.

 

Міністр закордонних справ Франції відповів на це: "Інтересом американських платників податків є Європа, котра перебуває в безпеці і є сильною політично й економісно. Штатам не потрібна слабка Європа, подрібнена і квола", – переповів Еро.

 

Як писав Z, у підсумковому комюніке "Велика сімка" наголосила, що не визнає російського статусу Криму і вважає приєднання півострова до РФ анексією, яка порушує міжнародне право. Також у документі вказано на відповідальність Москви за конфлікт в Україні. "Ми нагадуємо, що тривалість санкцій буде чітко пов'язана з повною реалізацією Росією своїх зобов'язань у рамках мінських угод і поваги до суверенітету України", – йдеться в декларації.

 

У вівторок із Рексом Тіллерсоном відбув телефонну розмову Петро Порошенко. Президент отримав запевнення, що Україну не "розміняють" на Сирію. Бесіда відбулася перед відльотом державного секретаря до Москви.

 

12.04.2017