G7 не узгодила нових санкцій проти Росії.

 

На зустрічі міністрів закордонних справ країн – членів «Великої сімки» в італійському містечку Лукка учасники спромоглися лише виступити зі спільною заявою і закликати Москву припинити підтримувати режим Башара Асада.

 

До запровадження додаткових санкцій проти Росії через її підтримку Асада закликали керівники зовнішньополітичних відомств Великої Британії та Канади – Борис Джонсон і Христина Фріланд. Утім, проти таких штрафних заходів виступили шефи дипломатій Німеччини й Італії – Зіґмар Ґабріель і Анджеліно Альфано.

 

«Росію не можна заганяти в глухий кут. Замість цього необхідно підтримувати діалог з Москвою, оскільки у неї є важелі впливу на сирійського президента Башара Асада», – процитував слова італійського міністра телеканал ARD.

 

Урешті-решт було вирішено відкласти питання нових антиросійських санкцій до закінчення розслідування хімічної атаки на сірійське місто Хан-Шейхун у провінції Ідліб, а поки що ухвалити спільну заяву.

 

В ухваленій на зустрічі заяві міститься заклик до Москви відмовитися від підтримки Башара Асада. В документі наголошено також, що санкції проти РФ залишатимуться одним з інструментів тиску на російське керівництво.

 

«Якщо Росія готова використовувати свій вплив, то ми готові співпрацювати в справі вирішення сирійського конфлікту. У наших спільних інтересах, щоб Росія повернулася до заснованого на правилах світового міжнародного порядку в сфері безпеки і знову стала партнером, готовим до співпраці. Для реалізації цього принципу ми будемо продовжувати використовувати широкий спектр інструментів міжнародної політики, включно зі штрафними заходами», – сказано в заяві.

 

У документі згадується теж й українське питання. «Велика сімка» наголосила, що не визнає російського статусу Криму і вважає приєднання півострова до РФ анексією, яка порушує міжнародне право. Також у документі вказано на відповідальність Москви за конфлікт в Україні. «Ми нагадуємо, що тривалість санкцій буде чітко пов'язана з повною реалізацією Росією своїх зобов'язань в рамках мінських угод і поваги суверенітету України», – йдеться в декларації.

11.04.2017