Гройсман заборонятиме юридичним особам купувати землю.

 

Кабінет Міністрів України бачить результатом земельної створення невеликих фермерських господарств, котрі забезпечить економічне зростання.

 

Про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з представниками Асоціації об'єднаних територіальних громад, інформує "Урядовий портал".

 

"Ми хочемо запропонувати таку річ: зняти мораторій на землю, але щоб купляти і продавати могли тільки громадяни України – фізичні особи й один одному в межах 200 га. Крапка", – пояснив Гройсман урядове бачення.

 

"Заборонити купівлю [землі] юридичним особам, щоб латифундисти, великі холдинги не могли купити, і друге – жодного сантиметра землі іноземцям. Це і буде ринок землі в інтересах українських громадян", – зазначив прем'єр.

 

Володимир Гройсман вважає, що це оптимальний крок за нинішніх обставин.

 

"Якщо така модель почне працювати, у людей на місцях з'явиться робота, і тоді ми перейдемо до моделі невеликих фермерських господарств. Вважаю, що це буде дуже серйозний крок для розвитку України й економіки. Це забезпечить нам економічне зростання, тому що новий капітал увійде в економіку країни. Така ідеологія, над якою ми хочемо працювати", – сказав голова уряду.

 

Нагадаємо, запровадження ринку землі є одним із зобов'язань України у меморандумі перед Міжнародним валютним фондом.

 

Експерт Центру економічних стратегій Дмитро Яблоновський, коментуючи Z заяву прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про можливість заборони продажу землі для іноземців та агрохолдингів, зазначива, що уряд шукає способи мінімізувати невдоволення від реформи. Втім, згідно зі спостереженням експерта, байка про іноземців, «які все скуплять» – якраз один із найпопулярніших стереотипів щодо ринку землі. «Я розумію риторику прем’єр-міністра і розумію, чому він так каже. Це його рішення. Я ж можу сказати не як політик, а як економіст, що ці ризики дуже перебільшені», – коментує Яблоновський.

 

Експерт заспокоює, що світова практика показує: напливу іноземців «на чужу землю» немає. «Робіть поправку на бізнес-клімат, який панує в Україні. В нас і тепер можна купити завод – але іноземні інвестори до нас не йдуть, бо в нас нема захищеного права власності, як у західних країнах. Судова система не працює як слід, вона корумпована», – вважає фахівець.

 

Що ж до агрохолдингів, то, за інформацією Яблоновського, сто найбільших компаній України користають із 20% загальної площі сільськогосподарських земель. «Чи можна це назвати концентрацією або домінуючим становищем? Я вважаю, що ні. Звичайно, ситуація може змінитися, тому потрібна фахова дискусія і якісні рішення», – додає економіст. Зокрема пан Дмитро вважає, що до реґламентування цієї сфери слід залучити Антимонопольний комітет, котрий мав би унормувати можливості для купівлі землі однією компанією не лише в межах країни, а й, скажімо, одного району.

 

Водночас Яблоновський закликає не демонізувати агрохолдинги. «Не обов’язково концентрація [власності] – це погано. Треба розуміти, що наша держава, на жаль, не будує власної інфраструктури: ті самі елеватори, причали – цю інфраструктуру складають агрохолдинги», – пояснює експерт.

 

«Ми маємо працювати з ризиками, а не з тим, що в когось буде багато землі. Бо це не ризик. Ризик – коли він буде зловживати монопольним становищем. Саме в цьому напрямі слід думати. Розумієте, якщо ви з таким же принципом подивитеся на проблему ДТП, то скажете, що це провина автомобілів. І якби ми прибрали всі автомобілі, то не було би ДТП. Ринок землі вже існує. Просто він нелегальний. А нелегальний ринок завжди гірший, ніж "білий", бо легальний можна регулювати», – підсумовує експерт.

 

06.04.2017