Меморандум із МВФ: Україна має запровадити ринок землі у 2018 році.

 

Продовження співпраці з МВФ передбачає реалізацію Україною низки структурних реформ, спрямованих на відновлення економіки країни. Зокрема меморандумом МВФ передбачається прийняття Україною закону, що реґламентує обіг земель сільськогосподарського призначення, і з 2018 року – після закінчення мораторію – запуск продажу сільгоспземель.

 

Про це йдеться у документах Міжнародного валютного фонду, що їх цитує аґенція УНІАН.

 

Прийняття до кінця травня закону про ринок землі є структурним маяком МВФ, а готовність запустити продаж сільгоспземель міститься в листі фонду про наміри українського керівництва.

 

"Лібералізація ринку землі, включаючи продаж сільськогосподарської землі, залишається важливою для посилення потенціалу економічного зростання України. У зв'язку з цим ми створили робочу групу з відповідними міністерствами у співпраці зі Світовим банком, яка підготує закон для відкриття ринку землі та її продажу з урахуванням обмежувальних заходів. Прийняття парламентом закону про обіг сільгоспземель очікується в кінці травня 2017 року. Після закінчення мораторію на продаж сільгоспземель в кінці 2017 року з'явиться можливість продажу державної та приватної землі (з 2018 року, – Z)", – йдеться в листі про наміри українського керівництва.

 

Також Україна взяла на себе зобов'язання до кінця квітня ухвалити законодавство щодо масштабної пенсійної реформи. Раніше у фонді заявили, що країна не може відкладати проведення цієї реформи, в тому числі підвищення ефективного пенсійного віку. "Деякі кроки щодо урізання привілейованих пенсій були зроблені, але перегляд пенсійної системи, який відкладали протягом тривалого часу, вкрай необхідний. Реформи мають сфокусуватися на зменшенні масштабів раннього виходу на пенсію, підвищенні критеріїв необхідної кількості років роботи для виходу на пенсію і створенні мотивації сплачувати внески, а також іти на пенсію пізніше. З урахуванням того, що вплив цих рішень на стан фінансів у пенсійній системі буде поступовим, критично важливо діяти негайно", – йдеться у меморандумі.

 

У листі про наміри керівництва України до МВФ, який підписали президент Петро Порошенко, прем'єр-міністр Володимир Гройсман, міністр фінансів Олександр Данилюк і голова Нацбанку Валерія Гонтарева, йдеться про те, що пенсійна реформа буде реалізована в строк. "Реформа передбачає такі елементи, перше: новий набір опцій для виходу на пенсію, з великою кількістю варіантів пенсійного віку, ніж є зараз, що дасть змогу запропонувати вибір [часу виходу на пенсію], який залежатиме від кількості років роботи. Друге: економія 3% ВВП (зменшення дефіциту Пенсійного фонду до 3% з 6% ВВП, – Z), в тому числі – за рахунок збільшення ефективної кількості років роботи перед виходом на пенсію. Третє – переконаність у тому, що українські громадяни отримуватимуть пенсії в розмірі, пропорційному їх внескам та адекватній реальній ситуації", – йдеться в листі.

 

При цьому українське керівництво наголошує, що реформована система буде застосована до всіх категорій населення, за винятком обмеженого списку небезпечних професій.

 

Крім того, перехідний період від нової системи до старої здійснюватиметься за рахунок створення персоніфікованих рахунків працівників, на які роботодавці будуть нараховувати надбавки соціального страхування, стимулювання до більш пізнього виходу на пенсію.

 

У разі успішної реалізації земельної та пенсійної реформ Україна планує до кінця 2017 року отримати $8 млрд від міжнародних партнерів, включаючи ще три транші Міжнародного валютного фонду – в травні на $1,9 млрд, у серпні й вересні – по $1,3 млрд. Таким чином, з урахуванням прийнятого радою директорів МВФ рішення про виділення країні четвертого траншу розміром у $1 млрд, Україна до кінця 2017 року планує отримати $5,5 млрд від МВФ.

 

Окрім того, оновлений меморандум МВФ передбачає реструктуризацію "боргу Януковича" в 3 мільярди доларів на загальних підставах з іншими власниками українських єврооблігацій, які погодилися на реструктуризацію. "Передбачається, що бонди, власниками яких є Росія, будуть реструктуризовані відповідно до параметрів програми [співпраці між Україною і МВФ]", – йдеться у меморандумі.

 

Також меморандум передбачає схвалення закону про Службу фінансових розслідувань (квітень 2017 року) та надання Національному антикорупційному бюро право самостійно знімати інформацію з каналів зв'язку і проведення слідчих дій під прикриттям (травень 2017 року).

 

05.04.2017