Статистичні докази свідчать про маніпуляції на конкурсі до Верховного Суду.

 

Статистичний аналіз результатів оцінювання на конкурсі до Верховного суду підтверджує припущення про маніпуляції під час виконання й оцінки письмового завдання.

 

Про це пише головний експерт із судової реформи "Реанімаційного пакету реформ" Михайло Жернаков на підставі порівняння розподілу фактичних результатів із розподілом Ґауса (нормальним розподілом).

 

Згідно з висновком Жернакова, розподіл балів на конкурсі до Касаційного адміністративного суду протирічить нормальному розподілу і є статистично дуже малоімовірним. За нормального розподілу стовпчики гістограми мали би повторювати форму кривої Ґауса. Натомість у розподіл оцінок ВККС середній статистично результат у 60 балів (максимальна кількість – 120) майже повністю відсутній. Натомість кандидати, котрі мали би – згідно з розподілом ймовірностей – його отримати, опинилися по два боки від середини.

 

 

"Це може свідчити про дві речі:

а) результати "підганяли" вручну, свідомо занижуючи бали одним і збільшуючи іншим (завелика кількість кандидатів, що отримали близько 40 балів, і завелика в діапазоні 72-84), а значить, роботи могли бути розшифровані і персоніфіковані в процесі;

б) існувала частина завдання, яка оцінювалася певною значною кількістю балів і яку можна було розв’язати тільки "правильно" чи "неправильно". Інакше складно пояснити розрив у 12,5 бала між кандидатами №70 і №71, тоді як сусідні кандидати мали розрив лише у 0,5, 1,5 або 3 бали. Таку оцінку могли дати за "правильне" вирішення справи по суті, тобто за "правильну" резолютивну частину рішення, яка могла бути відома "привілейованим" конкурсантам заздалегідь", – пише Жернаков у своєму блозі на сторінці "Української правди".

 

 

На думку експерта "РПР", аналіз результатів свідчить щонайменше "про відхід однією з колегій від раніше задекларованого Вищої кваліфікаційною комісією суддів принципу оцінювання", а щонайбільше – "про свідоме спотворення результатів".

 

Раніше Михайло Жернаков, аналізуючи попередні результати конкурсу, звертав увагу на те, що там проявився "фактор Ківалова". "До топ-5 потрапив Павло Вовк, колишній помічник Сергія Ківалова, а тепер голова сумнозвісного Окружного адміністративного суду міста Києва, судді якого масово забороняли мирні зібрання в часи Майдану. Також показово, що найменшу кількість балів серед усіх кандидатів набрав перший заступник голови комітету ВР з правової політики та правосуддя Леонід Ємець, давній політичний опонент Ківалова. І це викликало б неабиякий подив (Леонід – фаховий юрист із неабияким досвідом), якщо тільки не брати до уваги те, що перевіряв його роботу член ВККС Юрій Тітов, який є... кумом Сергія Ківалова", – писав Жернаков.

 

05.04.2017